Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri la alimente. Prețurile explodează la carnea de porc

Scumpiri la alimente. Prețurile explodează la carnea de porc

de Redacția Jurnalul    |   

Carnea de porc se scumpește în această toamnă, iar prețurile vor urca și mai mult înaintea sărbătorilor de iarnă.

Seceta extremă din acest an și creșterea importurilor va duce la o explozie a prețurilor la alimente. 

Doamna Liliana creşte în fiecare an porci în proprie gospodărie. Spune că gustul cărnii de acasă nu se compară cu cel al mărfurilor din supermarket. "Aţi văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin şi o pui la prăjit, rămâne 400 de grame. Mai mult apă. Este rentabil. Eu am tăiat unul acum două săptămâni. Una e carnea de porc crescută şi alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine", spune aceasta.

Prețul cărnii de porc s-a majorat cu circa 15% în ultimul an.  "Deja au început să crească uşor preţurile la carnea de porc. Undeva cu 3-4%, 5% maxim. Au fost mai mulţi factori, inflaţia, seceta. Toate au influenţat preţul produsului la raft", a explicat Cristina Smădu, proprietar carmangerie.

Cauzele scumpirilor la carnea de porc

Muşchiuleţul de porc se vinde cu 46 de lei/kg, iar pulpa dezosată costă 24 de lei/kg. "O creştere cu minim 10% va fi per kilogram de sortiment de carne de porc", spune Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Prima cauză a scumpirii cărnii de porc este seceta extremă din această vară. "Producţiile de cereale şi mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creştere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forţa de muncă. A devenit din ce în ce mai rară şi mai scumpă", a precizat Adrian Balaban, producător de carne de porc.

A doua cauză sunt importurile mai mari. "Zootehnia a fost distrusă. Pesta porcină africană a distrus peste 500.000 de capete şi sute de ferme. Absenţa măsurilor care nu s-au luat la timp şi care au condus la extinderea pestei porcine în toată ţara", adaugă Dragoş Frumosu, expert industria alimentară. Ajungem să aducem din afara ţării peste 80% din carnea de porc pe care o consumăm, iar asta dictează preţul de la raft. 

"Noi nu mai avem un control al preţului cărnii de porc. Porcul românesc se adaptează ca şi preţ la ceea ce vine de afară. Marii dealeri de carne de porc au învăţat că românul mănâncă multă carne de porc în perioada sărbătorilor. Ştiu că e o cerere mare şi atunci cresc uşor preţurile. Uneori justificat, uneori nejustificat", spune Feliciu Paraschiv, Asociaţia Naţională a Comerci­anţilor Mici şi Mijlocii.

În primele șase luni  din 2024, România a importat carne de porc de peste 500 de milioane de euro, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: scumpiri alimente carne porc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri