Jurnalul.ro Ştiri Locale Primaria Capitalei: Incepe proiectarea pentru lucrarile de reabilitare si modernizare ale casetei aflate sub cuva raului Dambovita 

Primaria Capitalei: Incepe proiectarea pentru lucrarile de reabilitare si modernizare ale casetei aflate sub cuva raului Dambovita 

Primarul General, Gabriela Firea, a semnat, impreuna cu reprezentantii Asocierii Constructii Erbasu SA - GEMITE RO SRL, două contracte de proiectare și execuție pentru ambele loturi ale contractului de lucrări "Reabilitarea Casetei și sistemului său principal de drenare pe partea stângă a Casetei (în sectoarele Ciurel – Unirii – Vitan)" - CL4 din cadrul proiectului "Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II”. 

Primarul General, Gabriela Firea: "Facem astazi inca un pas esential pentru reabilitarea retelei de canalizare din Municipiul Bucuresti, prin demararea unor ample lucrari de modernizare si reparatii structurale ale casetei aflate sub cuva raului Dambovita. Se va lucra in subteran pe o lungime de peste 10 kilometri si se vor reabilita sau reconstrui statiile de pompare a apei de la Eroilor, Opereta si Mihai Bravu. 

Prin realizarea acestor lucrari se va reduce nivelul de infiltratii in acest colector, ceea ce inseamna beneficii clare pentru sanatatea populatiei precum si pentru mediu, conform directivelor europene.  Subliniez faptul ca este pentru prima data, in ultimele decenii, cand administratia locala reabiliteaza reteaua de canalizare a Bucurestiului si atrage fonduri europene pentru derularea acestui proiect major de investitii, esential pentru Capitala".  

Prin realizarea lucrărilor pe cele două loturi se asigură reabilitarea Casetei pe o lungime de circa 10,3 km, a unora din racordurile colectoarelor principale la Casetă, reconformarea a 4 accese tehnologice de vizitare existente și construirea a 19 accese noi, reabilitarea sau reconstruirea stațiilor de pompare a apei din dren de la Eroilor, Operetă și Mihai Bravu. Contractele de lucrări au o durată de proiectare și execuție de 24 luni, la care se adaugă 60 de luni perioada de notificare a defectelor.

Oferta declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică pentru Lotul 1 -"Reabilitarea Casetei și a sistemului său principal de drenare de pe partea stângă a Casetei în sectorul Ciurel-Unirii" a fost cea depusă de ofertantul Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA - GEMITE RO SRL, cu o propunere financiară de  83,502.675,02 lei (fără TVA). Același ofertant a fost desemnat câștigător pentru lotul 2 - "Reabilitarea Casetei și a sistemului său principal de drenare de pe partea stângă a Casetei în sectorul Unirii-Vitan", valoarea contractului fiind de 106.140.549,80 lei (fără TVA).

 

Alte patru contracte de lucrari se afla in derulare

De asemenea, in cadrul proiectului finanțat din fonduri europene, prin POIM, se află în derulare încă patru contracte de lucrări ce vizează extinderea stației de epurare a apelor uzate Glina cu treapta secundară și terțiară, de construcție a incineratorului pentru nămolul rezultat din procesul de epurare, lucrări în subteran de reabilitare a Casetei pe sectoarele Vitan-NH Popești și NH Popești-Glina, a colectoarelor principale de canalizare A0 și B0, precum și de reabilitare/extindere a rețelelor de canalizare din cartierele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului".

Totodata, in cadrul lucrărilor la Incineratorul de nămol, au fost finalizate lucrările de excavații, de execuție și testare a coloanelor de beton necesare pentru îmbunătățirea rezistenței solului pentru toate obiectele incineratorului de nămol și au fost executate parțial lucrările de turnare a radierului. 

Pentru bazinele de aerare din cadrul stației de epurare au fost realizate lucrări de terasamente, precum și 94% din coloanele de material granular ce au rolul de a stabiliza solul. La decantoarele secundare au început lucrările de decopertare strat vegetal și cele de săpătură generală. La sfârșitul lunii iunie se înregistra un progres fizic global de 11,41%.

Au fost realizate trei sisteme de descărcare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului și Carol în cuva superioară a râului Dâmbovița care asigură reducerea aportului de apă neuzată (apă freatică, apă meteorică) care ajung în stația de epurare ape uzate Glina. Anul trecut au fost încheiate lucrările de racordare la rețeaua electrică a stațiilor de pompare din sistemul de descărcare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului și Carol în cuva superioară a râului Dâmbovița. S-au continuat lucrările realizate în condiții extrem de grele, în subteran, pentru reabilitarea colectoarelor istorice de canalizare A0 și B0, fiind finalizate nouă tronsoane, reprezentând un progres fizic de aproximativ 47%.

Valoarea totală a proiectului "Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II” este de 1.738.198.440 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 1.448.498.700 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 82 luni, între 03.01.2014 și 31.10.2020.

Abordarea integrată a proiectului, cu lucrări de reabilitare a rețelei de canalizare, cât și de extindere și modernizare a Stației de epurare ape uzate Glina, va asigura epurarea completă a apelor uzate din sistemul de canalizare București, asigurând o calitate a efluentului conformă cu prevederile Directivei 91/271/CEE și NTPA 011 referitoare la descărcarea efluentului în zone sensibile. Acest proiect este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Subiecte în articol: primaria capitalei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri