Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei: Instalaţia de tratare energetică a deşeurilor este inofensivă pentru sănătatea populaţiei

Primăria Capitalei: Instalaţia de tratare energetică a deşeurilor este inofensivă pentru sănătatea populaţiei

Instalaţia de tratare energetică a deşeurilor este absolut necesară pentru Capitală şi inofensivă pentru sănătatea populaţiei, precizează, sâmbătă, Primăria Municipiului Bucureşti, în contextul în care în mediul online circulă o petiţie privind anularea proiectului referitor la Masterplanul sistem integrat de deşeuri.

"Această instalaţie, absolut necesară pentru Capitală şi inofensivă pentru sănătatea populaţiei, va permite ca din tratarea deşeurilor municipale să producem curent electric şi energie termică. Vorbim aşadar despre o instalaţie cu dublu beneficiu: va scădea volumul deşeurilor pe care le depozităm, deci vom avea o mai bună abordare faţă de mediu, şi, totodată, deşeurile vor fi transformate în combustibil. În prezent, există tehnologii moderne similare, utilizate deja cu succes în alte ţări europene", arată PMB.

Referitor la afirmaţia potrivit căreia instalaţia de valorificare energetică a deşeurilor va fi amplasată în sectorul 4, în zona CET Progresul, PMB reiterează că locaţia acesteia nu a fost încă decisă.

"Investiţia, care se va construi peste câţiva ani din fonduri europene, poate fi realizată pe raza municipiului Bucureşti sau în alt judeţ, în deplină siguranţă pentru cetăţeni, respectând toate condiţiile de sănătate pentru populaţie şi protecţie a mediului. În acest moment, câteva posibile zone sunt analizate de specialişti", arată PMB.

Municipalitatea subliniază că interesul pentru sănătatea bucureştenilor este prioritar.

"Precizăm că Masterplanul recent aprobat pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti are ca obiectiv tocmai să îmbunătăţească modul actual de colectare a acestora, să reducă volumul şi cantitatea deşeurilor depozitate (gropile de gunoi), să crească performanţa procesului de sortare şi să introducă noi procese (în concordanţă cu tehnologiile actuale) - de valorificare superioară a deşeurilor, atât în beneficiul locuitorilor, cât şi pentru respectarea angajamentelor pe care Capitala şi România şi le-au asumat în domeniu. Viitoarea instalaţie de tratare energetică a deşeurilor este vitală pentru Capitală, fiind generată de situaţia gravă moştenită", afirmă Primăria Generală.

Conform PMB, în prezent, în municipiul Bucureşti, singura soluţie de eliminare finală a deşeurilor o reprezintă depozitele de deşeuri - soluţie mult mai poluantă faţă de instalaţiile de tratare termică, unde procesul de eliminare a emisiilor este controlat.

"Realizarea efectivă a proiectului presupune şi etape de consultare publică şi de obţinere a autorizaţiei de mediu, aşadar sunt prevăzute mecanismele legale prin care populaţia să fie informată şi consultată cu privire la această investiţie. Pe de altă parte, atât Masterplanul Municipiului Bucureşti, cât şi Planul naţional de gestionare a deşeurilor au trecut, la rândul lor, prin etapele de consultare publică, înainte de a fi aprobate, aşadar este vorba despre informaţii care au fost aduse deja la cunoştinţa publicului, în mod oficial şi cu respectarea prevederilor legale", adaugă PMB. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri