De data aceasta, a achiziționat coșuri de gunoi stradale, fiecare dintre acestea având prețul puțin mai scăzut decât pensia minimă. 500 de astfel de piese de mobilier stradal vor fi montate pe stâlpi sau pe pereți și vor costa municipalitatea aproape 74.000 de euro. Primăria Municipiului Timișoara a mai contractat, luna aceasta, un sistem de administrare a fluxurilor de lucruri digitale, pe care a dat 182.000 de euro, precum și servicii de consultanță, în valoare de 22.000 de euro.
Cea mai proaspătă afacere contractată de Primăria Municipiului Timișoara se referă la furnizarea de coșuri de gunoi stradale, iar, conform anunțului de atribuire publicat de instituția condusă de Dominic Fritz pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), în baza contractului urmează să fie livrate coșuri de gunoi stradale suspendate. Mai exact, este vorba despre 500 de astfel de „piese de mobilier stradal”, cu capacitatea cuprinsă între 40 și 60 de litri, care să fie dotate cu șină de montare sudată ce permite montarea lor pe perete sau pe stâlp. Coșurile trebuie, de asemenea, să fie prevăzute cu sistem de deschidere a trapei inferioare cu o cheie.
Conform documentației citate, aceste coșuri de gunoi trebuie să fie transportate de către furnizor la locațiile care vor fi anunțate și indicate de către Primăria Municipiului Timișoara, fără a solicita plăți suplimentare.
737,8 lei, bucata
Pentru această achiziție, primăria lui Dominic Fritz a organizat o procedură simplificată de achiziție, fără licitație electronică. Iar afacerea a fost parafată pe data de 23 martie 2022, prin încheierea contractului nr. 27/2022, în valoare de 301.000 de lei fără TVA. Cu tot cu TVA, acest contract ajunge la 368.900 de lei, ceea ce înseamnă nu mai puțin decât 73.780 de euro.
Practic, pentru fiecare dintre aceste coșuri de gunoi, Primăria Municipiului Timișoara va plăti 737,8 lei cu TVA, în condițiile în care pensia minimă este 800 de lei, în România.
La procedura simplificată organizată s-au depus două oferte, însă autoritatea contractantă a declarat numai una singură ca fiind acceptabilă și, în consecință, admisibilă. Aceasta este oferta companiei SC Urbio Palagio SRL, cu sediul în sat Șelimbăr, comuna Șelimbăr, județul Sibiu. Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Urbio Palagio SRL a fost înființată în 22 decembrie 2016, are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri, având drept asociați două persoane fizice, ambele din Sibiu – Evelin Aurel Avram și Daniel Streca.
Din ce sunt făcute și cu ce sunt dotate
Analizând conținutul caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții făcută de către Primăria Municipiului Timișoara, înțelegem de ce aceste coșuri de gunoi sunt atât de scumpe. Din fișa tehnică, rezultă că este vorba despre coșuri de gunoi de formă ovală, suspendate, cu capacitatea cuprinsă între 40 și 60 de litri, prevăzute cu deschidere pentru golire la partea inferioară și cu deschidere pentru aruncare la partea superioară.
O condiție impusă de autoritatea contractantă constă în aceea ca aceste coșuri să fie realizate din tablă de oțel galvanizată la cald, pentru a proteja suprafața, cu grosimea de un milimetru. De asemenea, șina de montare sudată care permite montarea pe perete și pe stâlp trebuie să fie, la fel, realizată din tablă de oțel galvanizată cu grosimea de 3 milimetri. În ceea ce privește clapeta inferioară, aceasta trebuie să cuprindă un cârlig, iar deșeurile să poată fi golite prin deschiderea încuietorului și prin deschiderea clapetei inferioare.
Coșurile trebuie să aibă reziliență sporită, datorită suprafeței de podea ranforsată și să fie prevăzute cu o cheie metalică. Trebuie să vină imprimate cu autocolant, reprezentând „omuleț de curățenie”, cu înălțimea de 205 milimetri, de culoare neagră sau transparent.
Încă un milion de lei pentru sistemul de administrare a fluxurilor digitale
Dacă achiziția coșurilor de gunoi din tablă de oțel galvanizată se referă la “„ucruri materiale”, Primăria Municipiului Timișoara a mai atribuit un contract interesant, dar care se referă la digitalizare. Concret, instituția condusă de Dominic Fritz s-a arătat interesată să achiziționeze un sistem de administrare a fluxurilor de lucru digitale, denumit generic BPM (Business Process Management - sistem de management al proceselor de lucru), împreună cu servicii de instalare, configurare, dezvoltare și suport aferente. Iar, suplimentar, primăria anunță că va achiziționa licențe de tip Microsoft 365.
Municipalitatea susține că auditul de digitalizare realizat, recent, la Primăria Municipiului Timișoara a concluzionat că „instituția nu poate trece la un mod de lucru exclusiv digital, fără o îmbunătățire a unor sisteme”. Aceste sisteme se referă la instrumentele actuale de lucru, la pregătirea personalului și la actualizarea/completarea proceselor de lucru interne.
De această dată, primăria lui Fritz a organizat o licitație deschisă, pentru un contract cu durata de 12 luni. Iar, la data de 8 martie 2022, a fost semnat contractul nr. 24/2022, în valoare de 764.563,07 lei fără TVA, respectiv de 909.830,1 lei cu TVA inclusă (181.966 de euro).
Afacerea a fost adjudecată de către SC ETA2U SRL, cu sediul în Timișoara, companie deținută, în calitate de unic asociat, de către Romulus Lucaciu.
Consultanță de la o companie contractată și de Primăria Capitalei
„Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu aproximativ o lună, faptul că Primăria Municipiului Timișoara a mai contractat, prin procedură simplificată, servicii de consultanță pentru implementarea conceptului de management al datelor digitale, prin Macheta Digitală a Timișoarei. Iar această consultanță va fi oferită, pentru 110.000 de lei, de către o companie din Capitală, aceeași care, la începutul lunii trecute, a fost contractată de Primăria Municipiului București, prin ASSMB, să ofere consultanță pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care vizează termoficarea la Spitalul Clinic Colentina.
Conform Primăriei Municipiului Timișoara, condusă de edilul USR Dominic Fritz, obiectivul principal al serviciului de consultanță contractat este realizarea unui document detaliat cu specificațiile care „vor defini activitatea portalului de date al orașului și care vor colecta datele viitorului concept de machetă digitală a orașului”.
SC Maxtui & Associates SRL, cu sediul în Sectorul 1 al Capitalei a fost înființată, în data de 5 aprilie 2016, de către Dragoș Maximilian Nedelea, care are calitatea de unic asociat și administrator.