Printre cele mai uzuale semne ale lipsei acestei vitamine sunt tulburările de vedere, infecțiile toracice, dificultăți de concepție, piele uscată sau inflamată.
Alimentele conțin două forme ale vitaminei A performată și provitamina. Vitamina a preformată, numită și retinol, se găsește în carne, pește, ouă și produse lactate. Provitamina A conține cartenoizi, pigmenți vegetali pe care organismul îi transformă în vitamina A în intestin. Principalii carotenoizi de provitamina A sunt beta-carotenul, alfa-carotenul și beta-criptoxantina, potrivit National Institutes of Health, citat de medicool.ro.
Pot avea lipsă de vitamina A mai ales femeile însărcinate, mamele care alăptează, sugarii și copiii. Totodată, fibroza chistică și diareea cronică pot crește riscul de a dezvolta o deficiență.
Iată rincipalele semne ale deficienței de vitamina A:
Ochi uscați
În cazuri severe, deficiența de vitamina A poate provoca orbire completă sau moartea corneei, ambele fiind caracterizate de pete Bitot. Ochii uscați reprezintă unul dintre primele semne ale deficienței. Suplimentarea cu vitamina A poate îmbunătăți această afecțiune.
Piele uscată
Vitamina A are un rol important pentru formarea și regenerarea celulelor pielii. Contribuie la combaterea inflamației provocată de anumite afecțiuni ale pielii. Alitretinoin, un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, poate fi eficient în tratarea eczemei. Deficiența de vitamina A poate fi printre principalii factori care pot provoca eczemă.
Acnee și erupții cutanate
Vitamina A poate preveni și trata acneea, în formă topică și orală, conform Healthline. Cremele care conțin vitamina A reduc semnificativ leziunile provocate de acnee. Dar au și efecte adverse.
Infecții la nivelul gâtului și pieptului
Infecțiile frecvente la nivelul gâtului sau pieptului pot fi un semn al deficienței de vitamina A. Suplimentele cu vitamina A pot contribui la tratarea infectiilor tractului respirator. Însă administrarea suplimentelor cu vitamina A în exces cresc riscul de a contracta infecții la nivelul gâtului și pieptului.
Probleme în vindecarea rănilor
Rănile sau operațiile care nu se vindecă bine pot fi asociate cu un nivel scăzut de vitamina A.. Aceasta sprijină crearea de colagen. Atât în formă orală, cât și în cea topică poate întări pielea. De asemenea, poate îmbunătăți producția de colagen, iar tratarea pielii cu vitamina A topică poate preveni rănile asociate diabetului.
Orbire nocturnă
Deficitul sever de vitamina A poate cauza orbire nocturnă. Obținerea vitaminei A prin intermediul alimentației și al suplimentelor poate avea efecte benefice asupra sănătății ochilor.
Infertilitate
Vitamina A are un rol semnificativ în asigurarea funcțiilor de reproducere atât la bărbați, cât și la femei. Totodată, sprijină dezvoltarea bebelușilor. Bărbații infertili pot avea nevoie mai mare de antioxidanți din cauza nivelurilor crescute de stres oxidativ din organism. Vitamina A reprezintă unul dintre nutrienții care acționează ca un antioxidant. Însă trebuie administrat cu prudență de persoanele care vor să aibă copii deoarece există risc mai mare de a transmite deficiențe genetice.