Ioana Nedelcu, reprezentant al Parchetului General la şedinţa CCR, în care a fost dezbătută, ieri, sesizarea făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, Înalta Curte, pe de o parte, şi SRI şi Parchetul General, pe de altă parte, generat de semnarea protocoalelor secrete de colaborare din 2009 şi 2016, a încercat să apere aceste practici, considerând că nu este nimic ilegal în implementarea lor. CCR va relua dezbaterea cu privire la aceste protocoale în data de 11 decembrie.
Sesizarea conflictului a fost susţinută, ieri, de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, care a arătat că magistraţii constituţionali sunt chemaţi să condamne legăturile secrete dintre Servicii şi instituţii care au chemat să perpetueze abuzurile din România. “Ministerul Public şi-a încălcat propriile atribuţii uzurpând competenţele Parlamentului, a investit SRI cu competenţe de cercetare penală, conferind prin acte secrete competenţe pe care Parlamentul nu le-a prevăzut sau interzis”. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat faptul că procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că aceste protocoale sunt nişte metodologii de lucru şi nu au caracter de lege. “Această afirmaţie e complet cinică şi falsă. Atât protocolul din 2009 şi cel din 2016 merg mult dincolo de competenţele legii. Competenţa SRI de a face acte premergătoare a depăşit limitele fixate de legiuitor. Practic, prin această prevedere din protocol, s-a revenit la forma articolului 224 din Codul de Procedură Penală comunist”, a declarat Iordache.
Procuroarea: Sunt argumente bazate pe emoţie
Ei bine, reprezentantul Ministerului Public la CCR, procuroarea Iuliana Nedelcu, a apărat protocoalele secrete, precizând că susţinerea făcută de Iordache reprezintă “un argument bazat pe emoţie, prin care se speculează un factor istoric. Argumentul este de emoţie şi nu face decât să mizeze pe factorul uman al auditoriului, pentru a-l determina la o anumită decizie şi la o înţelegere cât mai facilă a situaţiei", a spus reprezentanta parchetului, care a ţinut să adauge că “protocoalele sunt, de fapt, documente tehnice, care au avut ca scop stabilirea unui angajament de colaborare şi a unor proceduri riguroase de lucru. Simpul fapt al existenţei protocoalelor nu este ceva ilegal".
Reamintim că, în 12 iunie 2018, Curtea Militară de Apel Bucureşti a arătat, în Decizia nr. 35, faptul că protocolul secret încheiat, în 2009, de SRI cu PÎCCJ, a adăugat la lege şi conţine dispoziţii neconstituţionale, substituindu-se legiuitorului. Mai mult, judecătorii au arătat că toate probele adunate în baza acestor protocoale sunt nule de drept.
Florin Iordache: “Prin aceste protocoale s-a revenit la forma articolului 224 din Codul de Procedură Penală comunist”