Jurnalul.ro Cultură Producții noi și filme de arhivă în secțiunea focus „România - Jocuri de oglinzi”, la Festivalul de Film Nowe Horyzonty de la Wrocław

Producții noi și filme de arhivă în secțiunea focus „România - Jocuri de oglinzi”, la Festivalul de Film Nowe Horyzonty de la Wrocław

de Magdalena Popa Buluc    |   

Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă în 2024 parteneriatul de tradiție cu cel mai mare și mai important eveniment cinematografic din Polonia, Festivalul de Film Nowe Horyzonty de la Wrocław / New Horizons Film Festival, care are loc în acest an în perioada 18-28 iulie, în cinematografe, și online, până în 4 august.

La cea de-a XXIV-a ediție a manifestării internaționale, participarea românească va fi centrată pe un program special conceput, intitulat „România – Jocuri de oglinzi“, curatoriat de criticul de film Mihai Chirilov, cuprinzând patru perechi de filme, noi și de arhivă, alese cu o cheie de interpretare, într-un dialog de teme, contexte, tehnici cinematografice și viziuni auctoriale. Vor fi proiectate: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, r. Radu Jude (2023), Angela merge mai departe, r. Lucian Bratu (1982), Libertate, r. Tudor Giurgiu (2023), Videogramele unei revoluții, r. Andrei Ujică, Harun Farocki (1992), Săptămâna Mare, r. Andrei Cohn (2024), Nu te teme, Iacob!, r. Radu Gabrea (1982), MMXX, r. Cristi Puiu (2023) și Balanța, r. Lucian Pintilie (1992). Evenimentele fac parte din programul Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025.

La invitația reprezentanței din Polonia a Institutului Cultural Român, criticul de film Mihai Chirilov și o parte din creatorii filmelor – Tudor Giurgiu, Andrei Cohn și Ilinca Manolache – vor fi prezenți la Wrocław pentru întâlniri și discuții cu publicul.

„Cinematografia românească este un domeniu de excelență pentru România. Cineaștii români se bucură de cea mai înaltă apreciere pe plan internațional, iar Institutul Cultural Român a fost și este alături de ei prin programele sale. Unul dintre primele proiecte majore de promovare în străinătate a filmului românesc a avut loc în 2006, odată cu deschiderea ICR Varșovia: Festivalul românesc de film din Polonia, desfășurat sub titulatura „Un cinema pentru Europa", selecția fiind realizată de criticul de film Andrei Gorzo. Publicul din șapte orașe din Polonia - Varșovia, Łódź, Toruń, Wrocław, Poznań, Cracovia și Gdańsk – avea ocazia să vizioneze

Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (regia Cătălin Mitulescu), Decrețeii (regia Florin Iepan), Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu), A fost sau n-a fost (regia Corneliu Porumboiu), Hârtia va fi albastră (regia Radu Muntean), Occident (regia Cristian Mungiu), Filantropica (regia Nae Caranfil) și Italiencele (regia Napoleon Helmis). Acest program a inspirat multe inițiative similare în rețeaua ICR din lumea întreagă, cu mare succes de public.

Acum, la startul sezonului bilateral România – Polonia, filmul românesc este din nou prezent într-o secțiune dedicată la cel mai important festival de film din Polonia - Nowe Horyzonty din Wrocław, oraș în care ICR Varșovia va și încheia în decembrie Caravana noului cinema românesc 2024, după un turneu de 10 luni în șase orașe din Polonia“.

Alături de prezentarea producțiilor selectate, ICR Varșovia susține participarea regizoarei Arina Litvinova și a producătoarei Andreea Duțu, cu proiectul lungmetrajului de debut Elvira și Cenzura (regizor Matei Lucaci-Grünberg, regizor secund Arina Litvinova), la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, o iniţiativă adresată perechilor regizor-producător, care au în pregătire primul sau al doilea lungmetraj de ficțiune. Studio Nowe Horyzonty + este organizat între 18-21 iulie de Asociația Nowe Horyzonty și Creative Europe Desk Polska, cuprinzând ateliere și prelegeri privind diferite aspecte al promovării și dezvoltării proiectelor, susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Partenerii constanți ai programului sunt EAVE, MIDPOINT Institute și London Film Academy.

O altă prezență românească la Wrocław susținută de ICR este cea a criticului de film Flavia Dima în cadrul întâlnirilor „A Sunday in the Country”, organizate de Asociaţia Nowe Horyzonty şi Academia Europeană de Film, în colaborare cu KinoPolska, cu sprijinul Institutului Polonez al Cinematografiei. Va fi cea de-a noua prezenţă românească la acest eveniment, a cărui ediţie din acest an se va desfăşura în perioada 25-28 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din România, Polonia, Lituania, Țările de Jos, Ungaria, Spania, Elveția și Portugalia.

Una dintre noile secțiuni ale Festivalului Nowe Horyzonty, aflată în 2024 la cea de-a doua ediție, este Smart7, creată colaborativ de șapte festivaluri europene de film: Transilvania IFF (TIFF, România), Nowe Horyzonty (Polonia), Kino Pavasaris IFF (Lituania), IndieLisboa IFF (Portugalia), Filmadrid (Spania), Reykjavik IFF (Islanda) și Thessaloniki IFF (Grecia). În componența ei intră șapte filme, selectate de curatorii festivalurilor, iar filmele sunt prezentate în secțiuni-concurs similare, în toate cele șapte țări. Smart7 oferă spațiu noilor voci din cinematografia europeană, cineaștilor care apelează la convenții și strategii artistice foarte diferite. Ele au în comun originalitatea mijloacelor de expresie, sensibilitatea socială, energia tinereții, entuziasmul pentru schimbare și dezacordul față de o lume organizată după principii conservatoare. În acest an, filmul românesc selectat în Smart7 și prezentat la Wrocław este Unde merg elefanții (2024), co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

Proaspăt câștigător în acest an al Premiului Queer Palm la Festivalul de Film de la Cannes, filmul Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea și el trei proiecții în cadrul Festivalului Nowe Horyzonty, închizând lista producțiilor românești selectate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri