Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Programul de lucru într-o lume perfectă

Programul de lucru într-o lume perfectă

de Irina Stoica    |   

Încheierea sezonului de concedii înseamnă revenirea la muncă şi la rutina zilnică. Pare simplu, dar e doar o capcană, dacă ţinem cont de avertismentele oamenilor de ştiinţă. Experţii spun că programul zilnic – orele de somn, de masă şi de muncă - trebuie să difere în funcţie de categoria de vârstă în care ne încadrăm. Iar greşelile pot avea consecinţe grave pentru sănătate.

Că ceasul biologic variază în funcţie de etapele vieţii nu mai e de multă vreme un secret. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea New York a stabilit cum ar trebui să se modifice şi programul zilnic, din adolescenţă până la pensie, pentru a merge mână în mână cu modificările din organism.

De exemplu adolescenţii ar trebui să se culce târziu şi să se trezească din somn tot târziu. Teoria se potriveşte mânuşă cu ce-şi doresc tinerii, dar e momentul ca şi părinţii lor să afle asta, glumesc experţii citaţi de CNN. „La adolescenţi, melatonina începe să se elibereze în jur de ora 22:00, mai târziu decât la adulţi. Asta înseamnă că începe să li se facă somn după această oră. Iar dacă se culcă mai tîrziu, e normal că se şi trezesc mai târziu”, explică medicul psihiatru Jess Shatkin. Dr. Shatkin a trasat şi un program ideal pentru tinerii ajunşi la vârsta adolescenţei. „Într-o lume perfectă ar trebui să nu înceapă şcoala înainte de ora 09:00, poate chiar 10:00”, spune expertul.

Pe la 30-40 de ani, experţii ne recomandă să evităm să lucrăm în ture de noapte pentru că au un impact serios asupra sănătăţii. „E important să ne asigurăm că nu avem predispozişii genetice către boli care au fost deja puse în legătură cu lucrul în ture alternative de zi şi de noapte. Cu alte cuvinte, dacă părinţii sau bunicii suferă sau au suferit de diabet de tip II, obezitate sau boli cardiovasculare, trebuie să ne orientăm spre un program de lucru între orele 09:00 la 17:00”, explică şi cercetătorul Christian Benedict, de la universitatea din Uppsala.

Munceşti 3 zile, stai 4

După 40 de ani, tot ce depăşeşte cinci ore de lucru pe zi dăunează sănătăţii, arată un studiu japonez prezentat la o conferinţă desfăşurată la Melbourne. Ideal ar fi ca oamenii să lucreze doar trei zile pe săptămână, iar cei mai mulţi dintre angajaţi ar aplauda punerea în aplicare a acestei direcţii. Studiul a arătat că, lucrând doar 25 de ore săptămânal, angajaţii dau randament maxim rămânând, în acelaşi timp, alerţi şi odihniţi şi cu un nivel de stres scăzut. La riscurile programului de lucru prelungit al persoanelor peste 40 de ani se referă un studiu publicat în Journal of Occupational and Environmental Medicine. Experţii au stabilit că femeile care muncesc mai mult de 60 de ore pe săptămână au un risc de trei ori mai mare de a face diabet, cancer, artrită sau de a suferi de probleme cardiace. O altă cercetare arată că un program de lucru ce depăşeşte 55 de ore poate creşte riscul de boli cardiovasculare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri