Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD vrea în stradă, dar nu prea ştie pentru ce motive

PSD vrea în stradă, dar nu prea ştie pentru ce motive

de Monica Stoica    |   

Mitingurile PSD s-ar putea descrie printr-un comic de situaţie demn de Caragiale: deşi vedete ale partidului, precum Codrin Ştefănescu, tot ameninţă cu mulţimi uriaşe de susţinători PSD, mitingul în sine „lipseşte cu desăvârşire”. În fapt, mitingul PSD pare că a fost pus la cale atât de minuţios, încât, după aritmetica experţilor partidului, s-a livrat şi o probabilitate numerică care bate orice record stabilit la protestele #rezist. Un milion de oameni ar putea oricând să iasă în stradă pentru susţinerea PSD, spun voci din partid. De la mitingul pro-guvernamental de după protestele din februarie 2017, care urma să susţină Guvernul Grindeanu şi votul câştigat pe cale democratică, până la ultima şedinţă CexN, când PSD s-a împăunat cu reuniunea pentru susţinerea familiei tradiţionale, mitingul îşi schimbă tema aşa cum îşi schimbă şarpele pielea.

După impactul protestului #rezist din februarie 2017, PSD a încercat să evite accesele isterice. Deşi unii membri ai partidului au invocat iureşul unui miting PSD, Liviu Dragnea s-a opus unei contramanifestaţii la protestul de la Guvern. Liderul PSD a tăcut mâlc atunci când o contramanifestaţie la protestele din Piaţa Victoriei a avut loc la Palatul Cotroceni în februarie 2017. Aproximativ 1.600 de oameni care susţineau puterea s-au adunat la uşa preşedintelui şi au strigat împotriva lui Iohannis. În spaţiul public s-a vehiculat că PSD ar fi pregătit această manifestaţie, dar Liviu Dragnea a respins informaţia. Între timp, cabinetul Grindeanu a fost dat uitării, iar instalat la Palatul Victoria a fost Mihai Tudose. S-a scurs un an, timp în care ideea mitignului a rămas, motivul s-a tot schimbat. Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD şi adept al mitingurilor de intimidare, anunţa în noiembrie 2017 cu surle şi trâmbiţe că e nevoie de o hoardă de 1 milion de susţinători ai Parlamentului. Alţi membri ai partidului, mai sceptici, ca Şerban Nicolae, spuneau că PSD – ALDE e coaliţia de la guvernare şi n-ar trebui să-şi piardă vremea cu mitinguri. Odată ce tema unui ipotetic miting PSD a fost lupta contra „statului paralel”, chiar lui Liviu Dragnea începuse să-i surâdă ideea cu comuniunea susţinătorilor PSD în stradă. Doar 10 mari organizaţii PSD au anunţat atunci că vor organiza mitinguri de protest faţă de „statul paralel“, cu precădere cele conduse de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea. Zis şi făcut. Mitingul se profila la orizont. Totuşi, o vagă dezbinare în interiorul partidului a dejucat planurile de miting. Unii lideri din teritoriu s-au ferit să scoată lumea în stradă. De pildă, deputatul PSD de Vaslui Adrian Solomon spunea că nu poţi să scoţi lumea în stradă folosind argumentul statului paralel. „Credeţi că oamenii din orăşelele ţării ştiu ce e ăla stat paralel? Oamenii sunt obişnuiţi să iasă în stradă ca să susţină un candidat, o persoană, să vadă pe cineva pe un afiş. Eu nu o să fiu în stradă (...) pentru că am alte treburi mai importante. Şi pe Ceauşescu l-au sfătuit unii să facă miting”, declara deputatul PSD de Vaslui Adrian Solomon. Cel mai mare miting urma să se desfăşoare la Craiova, acolo unde Claudiu Manda, liderul organizaţiei Dolj, a promis solemn că va scoate în stradă 20.000 de oameni. Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat dacă partidul său va participa la mitingurile PSD, afirma atunci că nu înţege de ce se perpetuează tendinţa de a muta disputele politice din Parlament, forumul democratic, în stradă. Oricum, mitingul a fost zădărnicit soarta potrivnică şi în decembrie 2017. Regele Mihai s-a stins din viaţă, aşa că PSD a fost nevoit să amâne mitingul. Rămaşi fără motiv de vânzoleală, la Dolj, aproximativ 8.000 de susţinători PSD au ieşit în stradă lângă bustul Regelui Mihai, unde l-au omagiat pe fostul suveran.

Pe 17 aprilie, Liviu Dragnea a anunţat noul motiv pentru care social-democraţii ar trebui scoşi din case. Proiectul huiduielilor împotriva statului paralel a fost lăsat baltă în favoarea susţinerii familiei tradiţionale, pe motiv că oricum se apropie referendumul.

Codrin Ştefănescu, zavragiu de servicu

După protestele din februarie 2017 împotriva adoptării ordonaţei 13, Codrin Ştefănescu voia ca PSD să-şi încordeze muşchii cu o contramanifestaţie. Secretarul adjunct al PSD scria virulent pe Facebook: "Sondaj! Credeţi că ar trebui să organizăm şi noi un miting de susţinere? (…) Un miting pentru salvarea României din ghearele acestui sistem odios? Unul cu adevărat uriaş pentru apărarea votului nostru din 11 decembrie şi pentru democraţie?”. Tot un miting uriaş cerea Codrin Ştefănescu pentru a ocroti Parlamentul în noiembrie 2017. „Pentru a apăra Parlamentul poate e necesar să arătăm forţa printr-un miting uriaş de 1 milion de oameni” spunea Codrin Ştefănescu în 10 noiembrie 2017. La fel, Ştefănescu a sperat cu ardoare să se organizeze miting măcar împotriva „statului paralel”. „Va fi un miting de protest, nu pentru susţinerea Guvernului, a lui Dragnea, a programului de guvernare. E un miting împotriva statului paralel, împotriva abuzurilor, împotriva ascultării telefoanelor”, spunea Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD în decembrie 2017. Ştefăneascu poate jubila acum, după ce PSD a anunţat din nou un protest, de data aceasta pentru susţinerea familiei tradiţionale.

Mitingul PNL, o altă fantomă

Ludovic Orban anunţa în toamna lui 2017 că propunerile de modificare a legilor justiţiei îi nemulţumesc pe liberali. Aşa că liberalii se declarau atunci pregătiţi în orice moment să recurgă la forme de protest pentru a împiedica adoptarea unor prevederi care să afecteze independenţa Justiţiei. Mai mult, liberalii se încruntau şi la haosul din economie provocat de coaliţia PSD – ALDE. Desigur, mitingul PNL n-a avut loc.

Subiecte în articol: Codrin Ştefănescu psd strada
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri