Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin tună și fulgeră: SUA încearcă să atragă Rusia într-un război cu Ucraina! 

Putin tună și fulgeră: SUA încearcă să atragă Rusia într-un război cu Ucraina! 

de Şerban Mihăilă    |   

Nemulțumit că SUA și NATO i-au respins cererile de neacceptat în privința  retragerii blocului militar transatlantic pe liniile sale dinaintea anului 1997, precum și a opririi extinderii Alianței Nord-Atlantice spre granițele Rusiei, Vladimir Putin a răbufnit după întâlnirea cu marele lui aliat european, premierul ungar, Viktor Orban. El acuză acum Casa Albă că vrea să atragă Rusia într-o confruntare militară.

Liderul de la Kremlin arată cu degetul spre administrația de la Washington, considerând că aceasta încearcă să-i atragă țara într-un război în Ucraina. Putin a declarat, după întrevederea avută ieri, la Moscova, cu șeful executivului de la Budapesta, că obiectivul Americii este acela de a folosi o confruntare militară drept pretext pentru a impune Rusiei și mai multe sancțiuni.

„Mi se pare că Statele Unite nu sunt atât de preocupate de securitatea Ucrainei, ci principala lor sarcină este aceea de a limita dezvoltarea Rusiei. În acest sens, Ucraina însăși este doar un instrument pentru a atinge acest obiectiv!”, a spus președintele rus, citat de BBC.

Putin s-a arătat profund iritat de refuzul ferm al Occidentului, care i-a respins cererile în privința acordării de garanții pentru obținerea unei noi arhitecturi europene de securitate. El a afirmat, pe un ton agresiv, că SUA ignoră preocupările Rusiei cu privire la forțele NATO din Europa.

„Este deja clar; l-am informat pe premier despre acest lucru, că au fost ignorate preocupările fundamentale ale Rusiei. Nu am observat o examinare în mod adecvat a celor trei solicitări ale noastre”, a tunat Putin, citat de agenţiile RIA Novosti şi Associated Press. Liderul de la Kremlin a menţionat oprirea extinderii NATO spre est, evitarea instalării de sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997.

Anterior, Preşedinţia Rusiei anunţase că este „absolut clar” că SUA şi NATO nu au luat în considerare preocupările Moscovei. Administraţia rusă cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate dinaintea anului 1997, iar NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

„Ne vom lupta cu NATO?”

Putin a sugerat apoi că, dacă Ucrainei i s-ar îndeplini dorința de a adera la NATO, Kievul ar putea antrena și ceilalți membri ai blocului militar transatlantic într-un război cu Rusia.

„Imaginați-vă că Ucraina este membră a NATO și începe o operațiune militară”, pentru a recâștiga Crimeea, a precizat liderul rus. „Ce s-ar întâmpla în situația asta? Ne vom lupta cu NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu au făcut-o!”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Între timp, Moscova acuză guvernul ucrainean că nu a reușit să pună în aplicare un acord internațional pentru a restabili pacea în estul țării, unde cel puțin 14.000 de persoane au fost ucise, iar rebelii susținuți de Rusia controlează zone întinse de teritoriu.

Răspunsul americanilor

De cealaltă parte, administrația Biden insistă că este pe deplin angajată în dialogul cu Rusia. La capătul unei convorbirei telefonice cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat, ieri, că a subliniat disponibilitatea SUA de a continua să discute despre „preocupările de securitate reciprocă”.

La începutul acestei săptămâni, oficialitățile de la Washington au declarat că au primit un răspuns scris din partea Rusiei la o propunere americană care vizează detensionarea crizei din Ucraina. Dar, câteva ore mai târziu, ministrul adjunct de Externe al Rusiei a declarat că acest lucru nu este adevărat, iar Moscova pregătește încă un răspuns.

Afirmațiile dure făcute ieri de liderul de la Kremlin, anticipează însă, în mod clar, respingerea categorică a propunerilor făcute până acum de Casa Albă și, implicit, escaladarea conflictului de la granița ucraineană într-o noua fază, mult mai periculoasă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri