Rezultatul alegerilor din SUA reflectă o decizie a poporului american care, într-un fel sau altul, spune "nu" elitei politicii din ţară, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu, adăugând că Brexit şi "SUAexit" reprezintă semnale că popoarele sunt tentate să pună capăt prin vot guvernărilor care au uitat să privească spre proprii cetăţeni.
"Dacă ar fi să o compar, aş spune că după Brexit e SUAexit. Adică, o decizie prin vot a poporului american care, într-un fel sau altul, spune nu establishment-ului politic din ţară, pentru că Donald Trump nu provine din partide, provine direct din business. Pe de altă parte, este un semnal extrem de puternic că Uniunea Europeană nu-şi mai poate face iluzii, că fără a schimba major modul de funcţionare a Uniunii lucrurile vor putea merge înainte. Este clar că popoarele, după exemplul britanic şi american, vor lua ele decizii prin vot şi vor respinge capacitatea politicienilor de a li se adresa. Adică, în momentul de faţă, toate Guvernele privesc la interesele post-naţionale, la crearea unui mediu de afaceri bun pentru multinaţionale şi au uitat să privească la oameni, la propriile popoare. Ori, cele două semnale, din Marea Britanie şi SUA, arată clar că popoarele sunt tentate să pună capăt, să stopeze această guvernare. (...) Trebuie revenit la guvernarea pentru oameni", a declarat miercuri pentru AGERPRES Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte relaţia SUA cu România, preşedintele PMP a spus că nu anticipează schimbări majore.
"De altfel, Trump, în discursul prin care şi-a anunţat victoria, nu lasă dubii. A declarat că prietenii SUA vor rămâne prietenii SUA, a declarat că va încerca să rezolve disputele prin înţelegeri, deci un semnal pentru toţi cei care se consideră adversari ai SUA, dar este evident că el va avea ca primă preocupare SUA, poporul american. Este foarte important dacă va delega, aşa cum a făcut Obama, politica externă către vicepreşedinte", a arătat Băsescu.