Jurnalul.ro Ştiri Politică „Rebelii" de partid şi şefii pe care-i exasperează

„Rebelii" de partid şi şefii pe care-i exasperează

de Monica Stoica    |   

Fiecare partid are un lot de de nesupuşi, recalcitranţi şi faţă de liderii lor, deja înfundaţi în maşinaţii politice. Fie că pozează în rebeli şi sunt critici din interior, ca Liviu Pleşoianu, sau îşi sabotează din proprie iniţiativă cariera politică pentru un principiu, cum e, de pildă, fostul lider al USR, Nicuşor Dan, ori că fac tărăboi pe motive reale sau închipuite, proscrişii creează întotdeauna vâlvă şi adaugă sare şi piper politicii.

 

Fost specialist în comunicare, dar calibrat recent pentru politică, deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, şi-a luat rolul de demnitar în serios. El sesizează nereguli. Cu perseverenţă, Pleşoianu şi-a asumat postura junelui din PSD care-l critică pe liderul de partid, cu analize cerebrale ale „defecţiunilor” din actuala guvernare. Deputatul crede că PSD bălteşte în nehotărâre şi blazare sau în strategii politice derizorii. Tot el se poziţiona împotriva taberei din PSD cu masterate şi doctorate SRI. Îl critica astfel dur pe Mihai Tudose, hulit dublu pentru că avea prefaţa tezei de doctorat semnată Coldea, iar postfaţa iscălită Maior. În ianuarie 2018, Liviu Pleşoianu îşi anunţa candidatura pe cont propriu la prezidenţialele din 2019. Nici Codrin Ştefănescu, încă ocupant al jilţului de secretar general adjunct, nu s-a abţinut să-l demitizeze pe Liviu Dragnea. Nu s-a ales decât cu o mustrare verbală de la liderul PSD. Mici rebeliuni social-democrate şi-au făcut apariţia la ultimul Congres. Nicolae Bănicioiu şi veterana Ecaterina Andronescu, candidaţi pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, l-au acuzat făţis pe Dragnea că nu le-au dat posibilitatea să se adreseze delegaţilor înainte de vot iar deputatul Cătălin Rădulescu poreclit „Mitralieră”, care candida atunci pe funcţia de vicepreşedinte, a plecat de-a dreptul bosumflat. Între timp, „Mitralieră” a rămas şi fără „afet politic”, după ce conducerea l-a lăsat oficial fără susţinere politică. Dacă în interiorul PSD criticile unor membri par o furtună într-un pahar cu apă, în ALDE se trece la epurări. Aşa a păţit deputatul Remus Borza, pentru că nu a votat moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu cu care ar fi purtat negocieri pentru un fotoliu de ministru. Cea mai bizară răzvrătire a unui membru de partid s-a petrecut, însă, la USR. După ce a înfiinţat cu greu USR ca ripostă la partidele cu vechime, liderul Nicuşor Dan s-a revoltat împotriva propriei creaţii. Acesta a părăsit partidul după şedinţa în care s-a discutat dacă USR îşi va declara sau nu susţinerea pentru comunitatea LGBT. Nicuşor voia ca USR să rămână neutră.

 

Liviu Pleşoianu a scăpat nesancţionat de partid, iar Liviu Dragnea l-a lăsat să se agite în continuare fără să-l admonesteze.

 

“Sunt foarte multe personalităţi în partidul acesta şi noi suntem mai mici personalităţi şi din cauza asta personalităţile mici trebuie să stea după personalităţile mari. (...) Este o competiţie, eu cred că toţi suntem prieteni, suntem din aceeaşi familie. Nu suntem duşmani între noi, Doamne fereşte.” Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”, deputat PSD

 

Răscoala din PNL împotriva lui „Despot-Orban”

De când s-a înscăunat Ludovic Orban la şefia PNL, liderul e ţinta liberalilor nesupuşi.  Voci din partid şuşotesc că Orban ar fi un tiran în devenire. Un vechi membru PD-L faimos pentru vociferări la adresa conducerii, deputatul Cezar Preda, a anunţat în ianuarie 2018 că vrea mai multă diversitate ideologică în partid. Acesta afirma atunci că va constitui un grup creştin-democrat în partid şi îşi va urma parcursul pe care l-a avut înaintea fuziunii dintre PNL şi PDL. Când Cezar Preda a spus cu năduf că nu se consideră nepotul lui I. C. Brătianu, Orban a răspuns: ”Fiecare cum simte”. Preda s-a obişnuit să fie Gică Contra de vremea când Traian Băsescu era idolul PDL. Între timp, Orban pare să-şi fi luat în serios rolul de căpetenie inflexibilă de partid. Senatorului Daniel Zamfir, insurgentul din PNL, i-a fost fluturată prin faţă excluderea din partid. Orban a explicat că propunerea de înlăturare a lui Zemfir are un sigur motiv: niciun lider PSD nu a reuşit să-l egaleze pe Zamfir în ceea ce priveşte atacurile la adresa PNL. În replică, Zamfir a amintit că Orban a făcut public un sondaj care poziţionează formaţiunea liberală între 27-31% în preferinţele de vot, dar n-a prezentat niciun sondaj care să arate cât are el ca preşedinte al partidului în sondaje. Astfel, Zamfir voia să demonstreze Orban nu mai e „o locomotivă a partidului”. Liberalii nu au apreciat argumentul şi i-au făcut pe plac lui Orban aprobând cererea de excludere.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri