Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în Marea Britanie: Regatul pe calea Brexit-ului

Referendum în Marea Britanie: Regatul pe calea Brexit-ului

Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, potrivit estimărilor marilor canale de televiziune ale țării, la finalul unui referendum istoric care a făcut deja să se simtă primele sale efecte asupra piețelor asiatice, potrivit AFP și Reuters.

Valoarea lirei sterline a scăzut la bursa din Tokyo cu 5%, ajungând la nivelul cel mai de jos față de dolar după 1985.

Vineri dimineața, puțin înainte de previziunile BBC și ale altor canale britanice, liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, a spus că începe "să viseze la un Regat Unit independent".

Casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse unei victorii a "Remain" la închiderea birourilor de vot joi la ora 21:00 GMT, nu mai acordau decât o șansă infimă menținerii Marii Britanii în UE la primele ore ale dimineții.

Rezultatul oficial al acestui referendum, cu miză colosală pentru viitorul Regatului Unit și restul Europei, ar trebui să fie anunțat vineri dimineața. Participarea la vot a fost estimată oficial la 72,2%.

Verdictul definitiv este așteptat în continuare în marile orașe, între care Londra. La City of London, cartierul finanțelor, s-a votat cu o majoritate zdrobitoare pentru menținerea în UE, dar numărul voturilor era prea neînsemnat pentru a avea greutate.

La cartierul general al campaniei "Vote Leave", într-un imobil londonez, atmosfera era de sărbătoare: dopurile sticlelor de șampanie au sărit la anunțarea primului rezultat pentru Brexit, cel din orașul Sunderland. Cu strigăte de bucurie erau primite anunțurile transmise de televiziuni ale fiecărui rezultat favorabil ieșirii din UE.

Ultimele sondaje indicaseră totuși o menținere în UE. Un ultim sondaj YouGov, publicat la închiderea birourilor de vot, dăduse menținerea în UE în frunte cu 52% față de 48%. Alte două anchete de opinie, efectuate înainte și după vot, dădeau același rezultat.

Miza este imensă și toți liderii europeni au intervenit pentru a-i reține pe britanici, conștienți că plecarea lor ar face să crească anunțarea unei dezintegrări a UE.

Președintele francez Francois Hollande estimase că va trebui "să angajeze o relansare a construcției europene" oricare ar fi rezultatul referendumului.

Alte consecințe economice imediate pentru țară și dincolo de ea — un Brexit ar prejudicia pe termen lung, au prevenit marile instituții financiare internaționale, de la FMI până la OCDE.

Un Brexit ar deschide de asemenea o perioadă de turbulențe politice, cu o posibilă plecare a lui David Cameron. Primul ministru britanic, care și-a pus în joc credibilitatea ducând campania pentru menținerea în UE, a votat la Londra fără să facă declarații. El și-a invitat puțin mai târziu compatrioții să voteze pentru menținere, garanție, potrivit lui, a unui "viitor mai bun".

Referendumul a expus profunde diviziuni în cadrul conservatorilor și al guvernului lor din care mai mulți membri au făcut campanie pentru Brexit. În pofida acestor diviziuni, 84 de deputați conservatori eurosceptici au publicat, după închiderea birourilor de vot, o scrisoare în care afirmă că David Cameron trebuie să rămână prim-ministru oricare ar fi rezultatul referendumului.

"Noi, susținătorii unei ieșiri și membri ai partidului conservator, estimăm că oricare ar fi decizia poporului britanic, aveți în același timp mandatul și datoria de a continua să conduceți națiunea", au scris semnatarii, între care și Boris Johnson, liderul taberei Brexit și ex-primar al Londrei.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri