Jurnalul.ro Ştiri Justitie Regele etnobotanicelor, prins cu piraterie TV

Regele etnobotanicelor, prins cu piraterie TV

de Dan Constantin    |   

Spice TV , o rețea de difuzare programe TV, a prejudiciat instituții media din mai multe țări prin retransmiterea ilegală online de evenimente sportive. Postul respectiv a fost închis în octombrie 2015, după ce poliția și procurorii au făcut percheziții și descinderi în urma plângerilor televiziunilor prejudiciate. Spice TV retransmitea, contra cost, evenimentele de mare interes, fără acordul televiziuilor care aveau drepturile de autor și fără a plăti nimic. Rețeaua era condusă, conform informațiilor publice de la momentul perchezițiilor, de gălățeanul Alin Rotaru, cunoscut drept ”regele etnobotanicelor”, fiind proprietarul unui lanț de magazine de desfacere a drogurilor în mai multe localități.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut nevoie de aproape cinci ani să finalizeze cercetările și să trimită în judecată un inculpat anonimizat. Capetele de acuzare din rechizitoriu sunt, conform comunicatului Ministerului Public din28 august 2020, punerea în circulație de opere fără consimțământul titularilor și spălare a banilor. Afacerea era simplă: pe un abonament pentru persoană fizică inculpatul recepționa cu echipament special programele pe care le retransmitea în rețeaua lui de abonați.

”În perioada mai 2013-octombrie 2015, inculpatul, prin intermediul unor societăți comerciale înregistrate în afara României, și pe care le controla și al site-urilor pe care le administra, ar fi comercializat abonamente pentru servicii de televiziune ce includeau programele DIGI și HBO pe care le-ar fi distribuit către 16 858 de abonați din România și din alte 36 de țări, activi la data de 10.07 2015”, menționează comunicatul Ministerului Public. Pentru controlul accesului în rețeaua de abonați au fost comercializate direct sau prin distribuitori 2.692 de dispozitive STB piratate aduse din China. Plata ”serviciilor” distribuite prin rețeaua de abonați era făcută în conturile inculpatului sau în portofele electronice ale apropiaților. Inculpatul a dobândit din activitatea infracțională suma de 5.104.681 lei, precizează rechizitoriul.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri