Acesta spune că noi ne-am obișnuit cu anumite mâncăruri pe care le considerăm grecești, dar ele nu sunt tradiționale, ci produse de tip „fast food”, care nu prea au legătură cu bucătăria autentică a țării sale. Tocmai de aceea, Panagiotis s-a hotărât să gătească pentru români ca la el acasă, aducând cu el și semnificațiile culturale ale zonei din care provine.
Edeatros, numele micului restaurant 100% grecesc din zona Piața Unirii, din centrul Capitalei, are o semnificație aparte, fiind denumirea dată persoanei care trebuia să guste mâncărurile pentru oaspeți, înaintea acestora, în Grecia antică, pentru a se asigura că totul este așa cum trebuie. Acesta prezenta garanția că toate felurile de mâncare au gustul și calitatea excelente.
„Restaurantul nostru este unul tradițional grecesc și am pus accentul pe mâncarea gătită ca acasă. Rețetele sunt cele pe care bunica mea le folosea, când îmi gătea, în copilărie, și pe care îmi doresc să le împart acum cu toți cei care îmi calcă pragul”, spune Panagiotis Vlatakis. Tânărul și priceputul bucătar este din insula Creta și a-nceput să gătească de la vârsta de 15 ani. A lucrat ca bucătar timp de 22 de ani, în mai multe țări din Europa – Grecia, Marea Britanie, Franța și Austria -, iar după ce s-a îndrăgostit de o româncă s-a mutat la București, cu trei ani în urmă. Restaurantul l-a deschis anul trecut, iar de atunci a reușit să adune comunitatea grecilor și a iubitorilor de tradiții culinare elene în restaurantul lui.
Loc de pregătire pentru vacanță
„Am creat aici o atmosferă cu specific grecesc, unde toată lumea se simte ca și cum ar fi în vacanță, pe una dintre insulele noastre însorite. Avem muzică veche, am pus instrumente tradiționale pe pereți, iar uneori le cânt oaspeților. Mâncarea este exact așa cum se face în familiile noastre, acasă. Sunt diferențe între bucătăria românească și cea grecească, deși unele preparate se numesc la fel. De exemplu, musacaua. Nu e nicio legătură între musacaua din România și cea din Grecia. În primul rând, noi folosim dovlecei, pe lângă vinete și cartofi, iar voi nu folosiți dovlecei la musaca, ceea ce o face mult mai săracă. Mai sunt câteva secrete ale bucătăriei grecești, de exemplu carnea tocată amestecată cu lapte, care o frăgezește, ceea ce nu se face în România, dar e similar cu o parte din bucătăria italiană, de exemplu cu prepararea sosului pentru spaghetele bolognese. Pentru musaca, eu coc mai întâi fiecare ingredient, astfel încât la final este mai puțin uleioasă, iar în carnea tocată adaug morcov, care-i conferă dulceața de care are nevoie”, explică bucătarul grec de la Edeatros.
Printre preparatele cele mai populare din bucătăria tradițională grecească, pe care românii le pot găsi la Edeatros, se numără musacaua, frigăruile și salata Dakos, specifică insulei Creta.
Rețetă: Salata cretană Dakos
1,5 chiflă rotundă de orz (Dako), tăiată pe jumătate (se poate cumpăra din magazinul nostru online sau din magazinul nostru de la Piața Unirii)
3 roșii
1 linguriță de oțet de vin alb
1 linguriță de zahăr granulat
1 praf de sare
1 lingură de busuioc, cimbru tocat mărunt
2 cepe, tocate mărunt
100 g brânză Feta, tăiată în bucăți
1 lingură de ulei de măsline
Așezați cele două bucăți de Dako pe două farfurii, cu partea exterioară/crusta în jos. Tăiați roșia în jumătate. Răzuiți o jumătate într-un castron. Tăiați cealaltă jumătate în cuburi mici. Urmează să facem un amestec cu roșia rasă, pentru a înmuia chifla Dako. Se adaugă într-un bol roșia rasă, oțetul, zahărul, sare, piper, busuiocul tocat mărunt și cimbrul tocat mărunt. Gustați și ajustați după preferințe. Se toarnă amestecul peste dako. Deasupra se pun cuburile de roșii, ceapa tocată mărunt, brânza Feta, apoi stropim cu ulei de măsline. Se mai pot adăuga măsline, piper proaspăt măcinat și oregano.
Poftă bună!