Jurnalul.ro Special Risc major pentru clădirile de la noi, în caz de cutremur. Dacă nu se prăbușesc, sar în aer

Risc major pentru clădirile de la noi, în caz de cutremur. Dacă nu se prăbușesc, sar în aer

de Adrian Stoica    |   

Imaginile cumplite care vin din Turcia ar trebui să ne pună pe gânduri și pe noi. România a abordat două direcții care să contribuie la reducerea efectelor unui seism sau a oricărui alt dezastru natural: reabilitarea clădirilor, care ar fi trebuit să înceapă cu o expertiză tehnică a structurii de rezistență a clădirii și doar după eliminarea oricăror probleme de siguranță să se reabiliteze termic clădirea, și construirea de rețele inteligente de gaze și energie electric, cu sisteme de închidere automată la cutremure și sisteme de comandă de la distanță.

 „Deși teoretic aceste direcții există în România, în practică ele, în cele mai multe cazuri, nu se regăsesc. Se preferă să se facă doar operațiile «vizibile» și mai puțin costisitoare și, implicit, se face rabat de la siguranța persoanelor”, arată o analiză realizată de către Asociația Energia Inteligentă (AEI).

România, în opoziție cu majoritatea țărilor europene, are particularitatea că majoritatea apartamentelor sunt alimentate cu gaze naturale pentru prepararea hranei sau pentru încălzire. „Această particularitate face ca România să prezinte un grad suplimentar de risc față de alte țări. În majoritatea țărilor europene, încălzirea se face cu sisteme de termoficare și prepararea hranei cu energie electrică. Există țări în Europa - Norvegia - unde este interzisă amplasarea conductelor de gaz în interiorul orașelor din condiții de siguranță”, arată analiza citată, care insistă pe faptul că astfel se elimină potențiale pericole.

„Cutremurele pot secționa sau fisura instalațiile de utilizare sau conductele de distribuție a gazelor, creând un real pericol și postcutremur. Au existat cazuri în România în care salvatorii și curioșii au fost victime în urma unor acumulări de gaze mult după dezastrul produs”. 

 

Dumitru Chisăliță, președintele AEI

 

Expertizare și apoi reabilitare termică

 

Autoritățile ar trebui să acorde o mult mai mare atenție problemelor de fond și să pună mai puțin accentul pe vizibilitatea acțiunilor realizate, cum ar fi „spoirea clădirilor”, de exemplu, consideră AEI în studiul său.

Astfel, reabilitarea tuturor clădirilor ar trebui să înceapă obligatoriu, așa cum o cere și legea, cu expertizarea clădirii și doar după rezolvarea acestor probleme să se treacă la reabilitarea termotehnică a clădirii. O măsură nepopulară, scumpă, greu de acceptat, dar care salvează vieți în caz de dezastre.

 

„RețeleSmart”, doar cu numele

 

Maratonul construcțiilor/reabilitărilor de rețele de distribuție a gazelor început în anul 2000 sub lozinca populistă „Racordare  Gratuită la Gaze” ar trebui, în contextul dezastrelor din Turcia și Siria, imediat regândit, este o altă recomandare făcută în cadrul analizei citate. Sub masca „RețeleSmart”, în ultimii trei ani s-au proiectat/construit mii de km de conducte de distribuție care nu doar că nu au nici o componentă „smart”, dar care nu au nici măcar sisteme minime de siguranță care ar putea opri gazele în caz de cutremure sau alte dezastre, este una din concluziile analizei.

„Trebuie să fim conștienți că fisurarea unor conducte de gaze se poate realiza chiar și în cazul unor cutremure mai mici, iar efectele pot să fie dezastruoase. Tocmai de aceea se impune și o nouă măsură «nepopulară» obligativitatea montării de sisteme de protecție care să întrerupă alimentarea cu gaze și energie electrică, în cazul producerii unui seism ce ar putea avea urmări devastatoare”, potrivit analizei.

 

Taxarea centralelor de apartament, o soluție

 

Uniunea Europeană va emite o directivă în câțiva ani, pentru taxarea centralelor individuale de apartament, pentru că și ele poluează. În decembrie anul trecut, Bruxelles-ul a avansat 2027 ca dată-limită pentru introducerea acestei taxe speciale, după modelul certificatelor de emisii de CO2. Practic, ea se va aplica pentru metru cub de gaz consumat. Centralele individuale de apartament poluează acum la nivelul balconului, dar nu plătesc nicio taxă. Aplicarea sistemului „poluatorul plătește” va face ca sistemul de termoficare centralizat să fie mai avantajos pentru consumatori, evident cu condiția ca el să fie unul performant. Pe lângă diminuarea poluării, asta ar duce și la eliminarea conductelor de gaze din blocurile noi care se vor construi, pentru că acestea sunt prevăzute acum din start cu centrale proprii. Scumpirea acestui serviciu va crea însă probleme financiare suplimentare unei mari părți a populației care nu are posibilitate să se reîntoarcă la sistemul centralizat de termoficare, pentru că acesta a dispărut de mult din orașele lor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: retele de gaze risc cutremur
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri