Jurnalul.ro Cultură Teatru Retrospectiva lunii SEPTEMBRIE 2021. Evenimente organizate de UNATC

Retrospectiva lunii SEPTEMBRIE 2021. Evenimente organizate de UNATC

de Magdalena Popa Buluc    |   

Trei episoade din Podcast UNATC au fost lansate în luna septembrie, pe canalul de YouTube UNATC.

Invitații - toți trei absolvenți ai UNATC - au vorbit despre anii de studenție și actualele profesii ale lor. 

Invitata episodului 7 a fost  Iulia Rugină – scenaristă, regizoare și lector la departamentul Scenaristică-Filmologie, UNATC. Moderator: Vlad Logigan. 

În episodul 8, invitatul a fost actorul George Piștereanu. Moderator: Dan Coza.

În episodul 9, actrița Anca Dumitra a fost invitata moderatorului Vlad Logigan. 

 

Activități conexe programei de studiu 

  În programul NOVA Festival a fost inclusă și o serie de workshop-uri new media organizate de partenerii CINETic UNATC și adresate studenților și tinerilor pasionați de tehnologie:  „Machine Learning pentru arte digitale” cu Grigore Burloiu, „Sound design imersiv” cu Ștefan Damian și „Atelier deschis de instalație interactivă” cu Dorin Cucicov.

 Studenții programului Master Coregrafie și Performanță în Dans au participat gratuit la  webinar-ul BrainFood, desfășurat pe data de 25 septembrie.

Experți în domeniu au prezentat sugestii pentru reușita în cariera de coregraf, privind abilitățile de comunicare, conectare la comunitate, dar și sfaturi de întreținere a formei fizice și sănătății.

 

Parteneriate și inițiative academice

 UNATC a participat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineret „Ștefan Iordache”, în perioada 14-17 septembrie, cu spectacolul „Hoții” de Friedrich Schiller, regia conf. univ. dr. Anca Bradu.

Spectacolul s-a jucat în 16 septembrie, la Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei (Izvor).

 Radu Igazsag (profesor la departamentul Animație și Interactivitate, Facultatea de Film - UNATC) a expus alături de nume importante în cadrul evenimentului Expoziție dedicată centenarului Joseph Beuys: How to explain pictures … / Cum să explici imagini…

Evenimentul a avut loc între 1-26 septembrie și a fost organizat de Goethe-Institut București în parteneriat cu Rezidența BRD Scena9.

  Lect. univ. dr. Grig Burloiu, de la departamentul Animație și Interactivitate, a avut pe data de 12 septembrie un live performance la Festivalul George Enescu.

 În sala Cinema - UNATC a avut loc Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe data de 24 septembrie.

Au fost proiectate  lungmetraje din selecția TIFF 2021:

„Fragile Codependență” (regia: Ioana Mischie)

„Cerbul a trecut prin fața mea” (regia: Vlad Petri)

„Apropieri” (regia: Ioana Grigore)

„Urșii” (regia: Alin Duruian)

„Noi împotriva noastră” (regia: Andra Tarara)

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Asociația Film și Cultură Urbană.

 

 Nouă tineri români, studenți la Facultatea de Teatru a UNATC și Facultatea de Psihologie - Universitatea din București au călătorit până în Methoni, Grecia, ca să cunoască prieteni din Bulgaria, Ungaria, Macedonia și Grecia.

Scopul: prin teatru forum, problema discriminării poate fi relativizată în favoarea sentimentului de siguranță indiferent de proveniența și ținta participanților.

Proiectul a fost susținut de Erasmus+ Youth Exchange. 

 

 

Premii și distincții

 Nominalizări și premii ale producțiilor UNATC la Gala UCIN 2021:

 

Premii Gala UCIN 2021

- Premiul Speranțe Cinematografice

„Doi fără” (regie: Miruna Minculescu)

 

 

Nominalizari filme studențești la Gala UCIN 2021

- nominalizare Premiul pentru Film de Animație

„Oaspeții” (regie: Răzvan Aprozeanu)

 

- nominalizări Premiul Speranțe Cinematografice

„Vânătoarea de cerbi” (regie: Andrei Olănescu)

„Împreună” (regie: Alma Buhagiar)

„Doi fără” (regie: Miruna Minculescu)

 

 

 Filmul „Summer Planning / Planuri De Vacanță” - în regia lui AlexAndru Mironescu, a fost selectat la Tirana International Film Festival 2021 (STUDENT OSCAR® qualifying).

 

 Producția „Senza Latte” (regie: Lidia Ilie) a fost considerată cel mai bun documentar al Secțiunii DocSchool,  la Astra Film Festival.

Lidia Ilie a absolvit Facultatea de Film (secția Film Documentar) în 2021.

 

 Șase filme studențești au fost selecționate la a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie Toamnă la Voroneţ.

  „Apropieri” (regie: Ioana Grigore)

 „Doi fără” (regie: Miruna Minculescu)

 „Împreună” (regie: Alma Buhagiar)

 „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” (regie: Carina Gabriela Dașoveanu)

 „Routine” (regie: George Maftei și Celina Nițu)

 „Venim pe rând și mergem pe sărite” (regie: Mihnea Toma)

 

 Spectacolul „Bad Jews”, producție SAS UNATC, a participat la Festivalul Internațional de Teatru „Istropolitana Project” din Bratislava, Slovacia.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost obținut de Kiki Simion.

 

 

  Filmul Crai Nou / Blue Moon a fost distins cu  Scoica de Aur - Marele premiu de la Festivalul de Film de la Donostia Zinemaldia-Festival de San Sebastián.

Filmul este produs de Gabriela Suciu, lector universitar și Prodecan al Facultății de Film. Scenariul și regia - Alina Grigore, doctorandă UNATC.

Din distribuția filmului fac parte Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov.

 

 La Gala Filmului Românesc de Animație din cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație ABIFF (25 septembrie, Cinea Muzeul Țăranului) au fost proiectate și filme de animație - producție UNATC. 

„9 balloons” (regie: Teodora Cătănea, Rebeca Dăduianu, Teodora Gavriluț, Dorel Mărgărit, Ștefania Mihai, Alexandra Jucan, Alexandra Ionescu, Bianca Oana, Adrian Ștefănescu)

„Cartierul” (regie: Călin Gherghevici)

„Despre ce naiba scriu?” (regie: Matei Monoranu)

„Exquisite Corpse” (regie: Radu C. Pop)

„Firul roșu” (regie: Alexandru Fuscaș)

„Mistretul cu colți de argint” (regie: Maria C. G. Lascu)

„Monstrul” (regie: Laura Pop)

„Nu mor caii când vor câinii” (regie: Cristian Radu)

„Oaspeții” (regie: Răzvan Aprozeanu)

„Skateboarding is not a crime” (regie: Cristian Radu)

„Izolare omnibus” (regie: Adrian Enescu, Alexandra Creța, Gheorghe Alina, Popescu Ioana, Răzvan Sersescu, Socor Ruxandra)

 

 Premiul pentru cel mai bun film românesc la festivalul ABIFF, oferit de Institutul Cultural Român a fost oferit producției UNATC - „Micul erou” (regie: Elena Ciolacu).

 

 La Festivalul de Film Central European Timișoara, Premiul „Radu Gabrea” a fost acordat scurtmetrajului  din secțiunea de filme studențești, „Vânătoarea de cerbi” (regie: Andrei Olănescu). (sursă foto: aarc.ro)

 

 La Gala Tânărului Actor HOP 2021 (2 - 4 septembrie), Lăcrămioara Soare (studentă în anul II la masterul de Pedagogie Teatrală), Stela Cora (absolventă Arta Actorului) și Andrei Cristea (absolvent Artele Spectacolului - Păpuși-Marionete) au luat Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori pentru spectacolul „D`ale lui Aghiuță”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri