Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoluție: Recunoaștere facială pentru animale!

Revoluție: Recunoaștere facială pentru animale!

de Şerban Mihăilă    |   
Revoluție: Recunoaștere facială pentru animale!

Deși pare un coșmar desprins din paginile celebrului roman „Ferma animalelor”, scris de George Orwell contra lui Stalin și publicat în 1945, un nou concept implementat asiduu de chinezi anunță o revoluție în zootehnie. Este vorba despre aplicarea recunoașterii faciale la animale. Deși porcii nu au trăsături distinctive, iar vacile tind să lingă în permanență camerele de supraveghere, există și un avantaj major: „locuitorii” fermei nu se plâng niciodată de încălcarea libertăților civile.

 

După ce au dus recunoașterea facială la un grad alarmant de precizie, identificând, laolaltă, criminali periculoși, disidenți politici și minorități etnice din mulțimi impresionante de oameni, experții chinezi în tehnologie își îndreaptă acum atenția spre animalele domestice. Partidul Comunist speră să crească astfel spectaculos producția de carne și lapte pentru populație și să prevină din timp eventualele epidemii ce ar putea lovi fermele din țară. China este, în momentul actual, liderul mondial în dezvoltarea tehnologiei de recunoaștere facială. Pe teritoriul țării există nu mai puțin de 630 de milioane de camere pentru recunoaștere facială, utilizate atât din rațiuni de securitate, cât și pentru supravegheri de rutină, precum derularea activităților din gări sau monitorizarea magazinelor, scrie „The Washington Post”. Deseori, pe plan internațional, autoritățile de la Beijing sunt însă criticate cu vehemență și sancționate pentru utilizarea tehnologiei în vederea supravegherii adversarilor politici ai regimului comunist. Între timp, o companie chineză, sancționată de SUA pentru o presupusă colaborare cu guvernul de la Beijing în vederea oprimării uigurilor din Xinjiang, implementează un program pentru recunoașterea câinilor, după botul acestora. Alte companii de tehnologie din lumea întreagă s-au apucat abia acum să cerceteze identificarea cimpanzeilor, delfinilor, cailor și leilor.

 

Ferme „inteligente”

 

„Folosim recunoașterea facială în cazul oilor, porcilor și vacilor”, a mărturisit, pentru „The Washington Post”, Zhao Jinshi, care a studiat în SUA, la Universitatea Cornell, și a pus ulterior bazele „Beijing Unitrace Tech”, o companie dezvoltatoare de software pentru industria agricolă. „Pentru porci este mai dificil, deoarece arată la fel, dar vacile din fermele de lapte sunt mai speciale, pentru că ele sunt albe și negre și au forme diferite”, a adăugat Zhao, aflat în control la o fermă din provincia Hebei, unde a instalat tehnologia de recunoaștere facială, în cadrul unui proiect-pilot. Autoritățile din Hebei vor să dubleze producția de lapte a provinciei în următorii doi ani și, de asemenea, să crească rezistența animalelor în fața bolilor. Antreprenorii chinezi văd o oportunitate imensă în aplicarea acestui tip de tehnologie în zootehnie, pe măsură ce fermele devin tot mai mari, iar vârsta forței de muncă în zonele rurale crește vertiginos, limitând numărul celor capabili să lucreze efectiv în acest sector.

 

Vaca, monitorizată prin telefon

 

Pentru oameni, recunoașterea facială funcționează măsurând distanțele dintre diferite trăsături, precum sprâncenele și buzele. La vaci, programul detectează tipare și forme ale feței și pielii. După ce face 50 de fotografii din unghiuri diferite, programul creat de Zhao poate face distincția între vaci și rasele lor. Fermierii încarcă în sistem informații precum starea de sănătate, zilele de inseminare și rezultatele testelor de sarcină, sincronizând apoi toate aceste date cu camerele instalate deasupra ieslelor, în locurile de muls. Dacă totul funcționează cum trebuie, fermierii pot aduna informații extrem de valoroase fără niciun efort. „Putem monitoriza cât timp bea o vacă, cât mănâncă și de câte ori merge zilnic la iesle”, explică Zhao. Mai mult, semenele de îmbolnăvire sau comportamentele nefirești sunt detectate ușor și imediat cu ajutorul inteligenței artificiale, putând fi astfel tratate rapid de un singur om și nu după o examinare îndelungată și tardivă a unei echipe de fermieri. „Când întregul sistem de evaluare va fi instalat, voi putea monitoriza vacile în timp real”, a precizat managerul fermei din Hebei, citat de publicația americană. Dacă o vacă prezintă simptome de boală, el va primi o alertă pe telefonul mobil. În condițiile în care standardele sanitare și de sterilizare din industria laptelui și a cărnii au crescut foarte mult, tehnologia recunoașterii faciale la animale pare să le aducă chinezilor un nou avantaj nesperat.

 

China hrănește 22% din populația lumii, cu numai 10% din terenul arabil al planetei. Beijingul este astfel nevoit să-și îmbunătățească permanent standardele pentru producția de alimente.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri