Acesta este cel mai avansat plan dintre mai multe comploturi rusești vizând directori din industria de apărare europeană care sprijină efortul de război al Ucrainei. După ce SUA au informat Germania, serviciile de securitate germane au reușit să-l protejeze pe Papperger și să dejudeze complotul, potrivit CNN.
Campanie de sabotaj și atacuri orchestrate de Rusia
De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în Europa, recrutând localnici pentru atacuri variind de la incendierea depozitelor de arme până la acte de vandalism. Scopul este de a împiedica fluxul de arme occidentale către Ucraina și de a slăbi sprijinul public pentru Kiev.
Papperger, șeful Rheinmetall, cea mai mare companie germană producătoare de obuze de artilerie de 155 mm, a fost o țintă evidentă. Rheinmetall urmează să deschidă o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un demers care îngrijorează Moscova.
Reacțiile oficialilor NATO și germani
Oficialii NATO au avertizat că seria de comploturi rusești ar putea declanșa un conflict armat în Europa de Est. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că Rusia duce un „război hibrid de agresiune" împotriva aliaților europeni. Ministerul german de Interne a declarat că Berlinul nu va fi intimidat de amenințările rusești.
Intensificarea măsurilor de securitate și cooperarea între aliați
Complotul a fost un subiect principal de discuție la summitul NATO de la Washington. Alianța caută să îmbunătățească schimbul de informații pentru a conecta incidentele aparent izolate din diferite țări membre.
Unele incidente au avut legături mai serioase cu războiul din Ucraina. Baze militare americane din Europa au fost plasate în stare de alertă sporită, iar autoritățile europene au făcut mai multe arestări legate de comploturi de sabotaj orchestrate de Rusia.
Un oficial NATO a declarat că Rusia încearcă să submineze sprijinul public pentru Ucraina înainte ca armele și muniția promise de Occident să ajungă pe câmpul de luptă. „Pentru Rusia, acesta este un moment prielnic pentru a viza Occidentul prin astfel de operațiuni," a concluzionat oficialul.
Colosul german a preluat la începutul acestui an puţin peste 70% din acţiunile producătorului român Automecanica Mediaş. Oficialii companiei spun că deocamdată vor produce la Mediaş componente pentru industria de apărare, însă pe viitor vor să se extindă şi să producă în România vehicule militare, inclusiv tancuri.