Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Riscurile înlocuirii contoarelor clasice cu contoare inteligente

Riscurile înlocuirii contoarelor clasice cu contoare inteligente

Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de Tranziție Energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz şi apă, cu contoare inteligente, care să poată transmite datele de consum la distanță. Până în anul 2020, directivele europene prevăd instalarea acestor contoare inteligente în 80% din locuințe. Această inițiativă are ca stindard reducerea costurilor la factura electrică și oferirea unui confort sporit consumatorilor europeni. În realitate, nu există niciun studiu concret care să demonstreze o economie reală pentru cetățeni și nicio evaluare a implicațiilor sanitare ale acestei tehnologii.

In România, unde lucrurile au luat-o din start pe făgașul obișnuit: Consiliul Concurenței a trebuit să se autosesizeze în privința neregulilor apărute în organizarea licitațiilor organizate de operatorii, așa cum semnala România Liberă în articolul Suspiciuni de trucare a licitațiilor pe piața contoarelor electrice și echipamentelor conexe:„Suspectăm că aceste companii s-au înțeles și și-au împărțit contractele, stabilind dinainte câștigătorii licitațiilor organizate de operatorii de energie electrică”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Cu prețuri între 100 și 700 euro și o ipotetică economie de maxim 650€ pe durata de viață de zece ani a "contorului inteligent", toate investițiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 1000 lei per locuință,..............

Află pe Antena Satelor tot ce trebuie să știi despre cum să faci economii la factura de energie

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri