Jurnalul.ro Editoriale Rolul strategic al României în regiunea Mării Negre

Rolul strategic al României în regiunea Mării Negre

de Daniel Apostol    |   

Săptămâna trecută, Atlantic Council Global Energy Center, Departamentul de Energie al SUA și Ministerul Energiei din România au găzduit la București a cincea întâlnire a Parteneriatului pentru Energie Transatlantică și Cooperare Climatică (P-TECC). Lideri ai sectorului energetic din SUA și din Europa Centrală și de Est s-au reunit pentru a discuta despre consolidarea securității infrastructurii energetice, pentru a identifica strategii pentru guverne și corporații pentru a atinge obiectivele climatice comune și pentru a analiza peisajul geopolitic în schimbare din regiune și cooperarea SUA-Europa pentru a reconstrui sectorul energetic al Ucrainei.

Dar o idee de bază pe care am regăsit-o în majoritatea luărilor de poziție ale oficialilor prezenți a fost aceea că România joacă un rol esențial în regiunea Mării Negre, atât din poziția sa de membru NATO, dar și fiind un important producător regional de energie și un semnificativ actor diplomatic.

          Pentru stabilitatea și prosperitatea regiunii sunt cruciale eforturile de îmbunătățire a capacităților de apărare, exploatarea resurselor energetice și promovarea cooperării regionale. În ciuda importanței sale strategice și a contribuțiilor active, România se confruntă totuși cu mai multe provocări în regiunea Mării Negre. Războiul în desfășurare din Ucraina și anexarea Crimeei de către Rusia au intensificat tensiunile de securitate, sporind amenințările la adresa stabilității regionale. România, împreună cu aliații săi din NATO, trebuie să facă față unei complexe dinamici de securitate și să pună în practică măsuri eficiente de descurajare și rezolvare a conflictelor. E drept că NATO oferă României un cadru solid pentru cooperarea militară și pentru răspunsul la amenințările comune. În acest context, investițiile în modernizarea forțelor armate și în creșterea capacităților de apărare nu doar că întăresc poziția defensivă a României, dar contribuie și la securitatea colectivă a alianței. În plus, poziția strategică a României la Marea Neagră o face un punct crucial pentru operațiunile NATO în regiune. Bazele militare precum cea de la Mihail Kogălniceanu demonstrează angajamentul României față de securitatea regională precum și cooperarea internațională în descurajarea agresiunilor și în menținerea păcii și stabilității în regiune.

          Apoi, se enunță adesea posibilitatea ca țara noastră să devină un centru nodal energetic (un hub) în regiunea Mării Negre, mai ales datorită poziționării sale favorabile, resurselor sale naturale și infrastructurii energetice. Exploatarea resurselor de țiței și gaze din Marea Neagră și dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor, cum ar fi rețeaua BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), reduc semnificativ dependența Europei de gazele naturale rusești. Gazele naturale precum și dezvoltarea energiei regenerabile sunt componente esențiale ale strategiei energetice a României. Investițiile în energie regenerabilă - cu proiecte importante în domeniul energiei eoliene și solare - contribuie la atingerea obiectivelor de mediu ale României și ale Uniunii Europene. Dezvoltarea unui mix energetic diversificat și durabil întărește securitatea energetică a Europei, dar și poziționează România ca un jucător strategic în geopolitica energetică a regiunii.

          Diplomația activă a României este un alt pilon important al rolului său vital în regiunea Mării Negre. România promovează cooperarea între statele riverane în domenii precum securitatea, economia și protecția mediului și este un susținător activ al integrării europene și euroatlantice a țărilor din vecinătatea sa estică, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

 

          Dar pentru a-și menține relevanța strategică la Marea Neagră, România trebuie să rezolve cu tact și eficiență și provocările sale interne, cum ar fi intensitatea confruntărilor politice în an hiperelectoral și dezechilibrele bugetare și disparitățile economice. Consolidarea instituțiilor democratice, asigurarea statului de drept și promovarea creșterii economice - repere indicate de partenerii externi și de Comisia Europeană - sunt esențiale pentru ca România să-și îndeplinească potențialul de lider regional.

Subiecte în articol: Marea Neagră
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri