Regizorul franco-polonez Roman Polanski a renunţat să prezideze ceremonia de decernare a premiilor Cesar, "Oscarurile franceze", din cauza polemicii declanşate în urma protestelor asociaţiilor feministe, pe care o caracterizează totuşi drept una "nejustificată", a anunţat el într-un comunicat dat publicităţii marţi de avocatul său, relatează AFP.
Regizor al unor filme precum "Tess", "The Pianist" sau "Rosemary's Baby" şi laureat a numeroase premii în întreaga lume, Polanski este în continuare urmărit de justiţia americană pentru presupusul viol asupra unei adolescente de 13 ani în 1977.
Asociaţiile feministe au lansat o petiţie prin care denunţau desemnarea sa în această calitate ceremonială, pe care au catalogat-o drept una jignitoare pentru victimele violurilor şi agresiunilor sexuale. O petiţie prin care se solicita "destituirea" lui a adunat până marţi 60.000 de semnături, iar pe reţelele de socializare a fost lansat un apel la boicotarea ceremoniei de decernare a celor mai importante premii din industria filmului din Franţa, care se va desfăşura la 24 februarie.
Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a catalogat drept "surprinzătoare şi şocantă" desemnarea regizorului franco-polonez în calitatea de preşedinte al ceremoniei de decernare a Cesarurilor din 2017.
Această polemică "l-a întristat profund pe Roman Polanski şi i-a afectat familia" şi regizorul "a decis să nu dea curs invitaţiei" organizatorilor, conform comunicatului avocatului său.
Titlul de preşedinte al ceremoniei premiilor Cesar este unul cu totul onorific, recompensele fiind acordate în urma votului a peste 4.000 de profesionişti din domeniu.
Născut în Franţa din părinţi polonezi, Roman Polanski a fost inculpat în California la vârsta 43 de ani pentru violul unei adolescente de 13 ani.
Eliberat sub cauţiune după 42 de zile de închisoare, cineastul a pledat vinovat la acuzaţia de "raporturi sexuale ilegale" cu o minoră, dar a negat violul, însă a fugit din SUA înainte de verdict, temându-se de o condamnare substanţială.
Considerat de atunci un "fugar" de SUA, regizorul este în permanenţă confruntat cu riscul de a fi extrădat. În decembrie 2016, Curtea supremă poloneză a pus capăt unei proceduri de extrădare începută în 2014 la solicitarea justiţiei americane.
În prezent în vârstă de 83 de ani şi cetăţean francez din 1976, Roman Polanski trăieşte în Franţa. El nu s-a întors niciodată în SUA, nici măcar pentru a primi Oscarul pentru cel mai bun regizor în 2003, pentru filmul "The Pianist".
Din 1989 este căsătorit cu actriţa franceză Emmanuelle Seigner, cu care are doi copii.AGERPRES