Israelul trebuie să se pregătească pentru o confruntare directă cu Turcia, susține cel mai recent raport al Comitetului Nagel în privința bugetului Apărării și a strategiei israeliene de Securitate.
Comitetul avertizează că ambițiile Turciei de a-și restabili influența din epoca otomană poate duce la creșterea tensiunilor cu Israelul, iar situația ar putea escalada relativ rapid, degenerând într-un conflict militar.
Raportul atrage atenția asupra riscului ca facțiunile siriene să se alinieze în spatele intereselor Ankarei, creând o amenințare nouă și extrem de periculoasă la adresa securității Israelului.
„Amenințarea din Siria ar putea evolua în ceva chiar mai periculos decât cea iraniană.”, afirmă raportul, avertizând că forțele susținute de Ankara ar putea acționa ca brațe înarmate, de la distanță, ale Turciei, alimentând astfel instabilitatea regională.
Evaluarea comisiei vine în contextul în care președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, promovează politici tot mai autoritare și expansioniste în regiune, considerate de către numeroși analiști, dar și de către oficialități de la Ierusalim, profund nocive pentru interesele Israelului.
Semnal de mobilizare
Comitetul Nagel a prezentat la începutul săptămânii recomandările sale premierului Benjamin Netanyahu, ministrului Apărării, Israel Katz, și ministrului de Finanțe, Bezalel Smotrich, propunând o strategie pentru a face față noilor amenințări.
Raportul propune creșterea bugetului Apărării în următorii cinci ani pentru a echipa adecvat Forțele de Apărare ale Israelului, în vederea combaterii tuturor provocărilor reprezentate de Turcia, precum și de alte amenințări regionale.
Netanyahu a comentat concluziile raportului, chiar dacă nu a nominalizat Ankara: „Suntem martorii unor schimbări fundamentale în Orientul Mijlociu. Iranul a fost mult timp cea mai mare amenințare a noastră, dar noi forțe intră în arenă și trebuie să fim pregătiți pentru neprevăzut. Acest raport ne oferă o foaie de parcurs pentru a asigura viitorul Israelului”.
Consolidarea capacităților militare
În vederea pregătirii pentru o potențială confruntare cu Turcia, comisia a recomandat executivului următoarele măsuri:
Achiziționarea de avioane de luptă F-15 suplimentare, avioane de realimentare, drone și sateliți, pentru a consolida capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale țării.
Consolidarea capacităților de apărare aeriană pe mai multe niveluri, inclusiv în cazurile sistemelor „Iron Dome”, „David's Sling” și „Arrow”, precum și al sistemului de apărare cu laser „Iron Beam”, devenit recent operațional.
Construirea unei bariere de securitate fortificate de-a lungul Văii Iordanului, care ar marca o schimbare semnificativă în strategia defensivă a Israelului, în pofida potențialelor complicații diplomatice cu Iordania.
Raportul mai spune că Israelul ar trebui să cheltuie 70 la sută din bugetul Apărării pentru echipamente necesare acțiunilor ofensive și a propus o creștere a bugetului pentru Apărare cu 2,5 miliarde dolari pentru 2025.
Politicile lui Erdogan și Siria – butoaie cu pulbere
Având în vedere poziția antiisraeliană manifestată de Erdogan în ultimii ani, precum și actualele interese conflictuale ale Turciei și Israelului în Siria, avertismentele experților asupra unei potențiale confruntări fără precedent - în contextul instabilității regionale din Orientul Mijlociu - nu mai par simple vorbe în vânt.
Campania antiisraeliană din Turcia, promovată timp de ani de zile de președintele Erdogan, răbufnește periodic la nivel național.
Spre exemplu, miercurea trecută, zeci de mii de persoane au manifestat împotriva Israelului, la Istanbul, exprimându-și solidaritatea cu palestinienii din Gaza, după aproape un an și jumătate de război între statul evreu și organizația teroristă Hamas.
Războiul, care a început cu un atac-surpriză al Hamas, pe 7 octombrie 2023, a evoluat într-un război regional mai amplu, care a implicat mai multe fronturi de luptă și a schimbat peisajul geopolitic al Orientului Mijlociu.
În trecut, Turcia s-a aflat în dezacord cu Israelul în timpul altor confruntări pe care statul evreu le-a avut cu Hamas. De data aceasta, însă, lucrurile au stat diferit.
„Erdogan a crezut că acest război este doar o altă rundă de violență. Dar, după câteva săptămâni, el și-a dat seama că Israelul ducea un război total împotriva Hamas. Erdogan, care este profund influențat de aceeași ideologie a «Fraților Musulmani», ca și Hamas, a început să deterioreze relația cu Israelul.”, susține Hay Eytan Cohen Yanarocak, expert în Turcia, la „Centrul Moshe Dayan” al Universității din Tel Aviv, citat de „The Media Line”, un site de știri american, independent, care acoperă probleme legate de Orientul Mijlociu.
Într-una dintre ultimele evoluții spectaculoase ale situației din regiune, căderea regimului Bashar al-Assad, consemnată luna trecută, a pus sub semnul întrebării autonomia grupurilor kurde susținute de către SUA în Siria, deoarece rebelii islamiști, care au preluat puterea la Damasc cu ajutorul Turciei, le amenință teritoriile.
De cealaltă parte, Israelul a menținut relații secrete cu kurzii de-a lungul timpului, considerându-i pe aceștia posibili aliați în lupta contra unor inamici comuni.
În prezent, Turcia încearcă să își consolideze și mai mult influența în Siria, țară care are frontieră cu Israelul. Timp de ani de zile, în pofida faptului că se află oficial în război, granița siriană a fost una dintre cele mai liniștite pentru Israel. Acum, pe măsură ce Turcia se apropie geografic de Israel, această liniște ar putea fi întreruptă.
„Există riscul unei viitoare confruntări militare între Israel și Turcia”, afirmă profesorul Efrat Aviv, expert în Turcia la Departamentul de Istorie Generală al Bar-Ilan și „Centrul Begin-Sadat pentru Studii Strategice”, citat tot de către „The Media Line”. „Acest lucru este fără precedent, la fel ca toate evenimentele petrecute recent în regiune.”, adaugă el.
Relații pe muchie de cuțit
Relațiile dintre Turcia și Israel s-au dezghețat în 2017, dar starea de cordialitate nu a durat prea mult. În 2018, ambele părți și-au rechemat ambasadorii, atunci când tensiunile din Fâșia Gaza și Ierusalim au provocat o nouă ruptură între cele două țări.
Ulterior, o altă încercare de a repara legăturile bilaterale a fost consemnată cu prilejul vizitei președintelui israelian, Isaac Herzog, la Ankara, în 2022.
Războiul Israelului împotriva Hamas, în Gaza, l-a determinat însă pe Erdogan să anunțe că rupe toate legăturile cu statul evreu, după ce ambele părți își impuseseră reciproc bariere comerciale, în luna aprilie a anului trecut.
Turcia s-a alăturat, de asemenea, tot anul trecut, petiției Africii de Sud, care acuză Israelul de genocid în Gaza la Curtea Internațională de Justiție.
De asemenea, pe întreaga durată a războiului, Ankara a furnizat palestinienilor din Gaza tone de ajutoare umanitare.
Turismul, o latură esențială a relației bilaterale dintre Turcia și Israel, a dispărut, de asemenea, aproape complet. Cândva o destinație de top pentru israelieni, Turcia a fost scoasă de pe lista atracțiilor turistice.
În prezent, nu există zboruri directe între cele două țări pe o rută care constituia cândva unul dintre cele mai frecvente puncte de plecare din Israel.
Ultimele evoluții din Siria, care, în esență, au lăsat în urmă o țară fără stăpân, au determinat atât Turcia, cât și Israelul să desfășoare „operațiuni pe teren”, fiecare în zone diferite ale teritoriului sirian.
„Turcia este foarte fermă în privința intereselor sale în Siria, iar Erdogan dorește să își consolideze influența acolo, urmărind ca noul guvern de la Damasc să fie patronat chiar de către el.”, susține Aviv.
„Acest lucru include investiții masive, inclusiv în zonele kurde, pentru ca societatea siriană să devină proturcă. Turcia dorește să înăbușe complet aspirațiile de independență ale kurzilor.”, adaugă el.
Deși nu are relații oficiale cu minoritatea kurdă din Siria sau Turcia, Israelul a menținut legături cu acest grup, datorită interesului său de a contrabalansa influența iraniană din regiune. Acest lucru a înfuriat deseori Turcia și pe Erdogan, care se află în plin război cu această minoritate.
Nimeni nu cedează
Erdogan și Netanyahu par a fi incapabili sau poate chiar nu doresc să-și repare relația.
„Atât timp cât Erdogan se află la putere, nu se va întâmpla nimic bun în această relație și lucrurile se vor înrăutăți. Chiar dacă el va fi înlocuit de un regim mai puțin critic la adresa Israelului, va fi nevoie de timp pentru ca aceste critici să scadă.”, este de părere Aviv.
„Societatea turcă va avea nevoie de timp pentru a-și schimba opinia toxică față de Israel, deoarece sentimentul antiisraelian și antisionist în Turcia este foarte puternic.”, mai spune el.
Susținătorii lui Netanyahu și guvernul său de extremă dreapta au cerut, de asemenea, ruperea relațiilor cu Ankara.
Foarte probabil, relațiile diplomatice vor fi însă menținute. Pentru Turcia, relațiile cu Israelul sunt importante pentru a păstra accesul la palestinieni, atât în Gaza, cât și în Cisiordania. De cealaltă parte, Israelul, care este înconjurat de dușmani, nu mai are nevoie de un alt adversar, mai ales de unul din NATO.
Intenționată sau nu, o confruntare militară între Turcia și Israel ar fi una fără precedent. Încă sub șocul atacului terorist declanșat de Hamas la granița sa, statul evreu, aflat în plin război, a devenit mult mai puțin tolerant față de posibilitatea apariției unor „surprize” similare, în alte zone ale frontierei.
Deși o posibilă confruntare directă turco-israeliană ar șoca întreaga regiune, aceasta nu poate fi exclusă. Opțiunea ca aliații Iranului să revină la frontierele Israelului, atât în Liban, cât și în Siria, este ceva ce Netanyahu și alți oficiali de la Ierusalim exclud din start.
„Israelul nu poate permite Iranului să se afle la frontierele sale nordice, chiar și cu prețul unei confruntări cu Turcia.”, susține Aviv.
„După ce și-a permis să invadeze Siria, Turcia nu poate cere acum Israelului să își retragă forțele de acolo. Israelul trebuie să își protejeze interesele!”, consideră expertul israelian.