Jurnalul.ro Ştiri Social România, codaşa Europei la terapii inovatoare

România, codaşa Europei la terapii inovatoare

de Monica Cosac    |   

Decalajul de tratament dintre România și alte state europene este uriaş, ţara noastră situându-se nu doar în urma unor statelor dezvoltate din vestul Europei, ci și în coada țărilor est-europene, este concluzia unui studiu dat publicităţii ieri. Din momentul în care un medicament nou este aprobat de autoritățile competente și până când acesta este introdus la compensare în România trec în medie trei ani şi jumătate, de două ori mai mult decât în Bulgaria sau în Cehia.

Potrivit studiului „Accesul pacienților români la medicamente inovatoare”, realizat, în noiembrie 2017, de IQVIA (QuintilesIMS),pentru Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), România nu reușește să ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alți pacienți din țările din jur. Concret, în mai multe domenii - precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria - consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic faţă de media europeană.

Din cele 156 medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, în perioada 2013 – 2016, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România, cifra fiind cu mult sub media europeană de 51 de medicamente, arată studiul IQVIA. În aceeaşi perioadă, Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33.

Pacienţii români nu doar că au acces la un număr foarte mic de terapii noi, dar acestea ajung şi foarte târziu la ei. Dacă în Germania, spre exemplu, perioada de introducere a tratamentelor noi pe lista de medicamente compensate este sub o lună, din momentul în care acesta este aprobat de autoritățile competente, iar în Marea Britanie durează circa 4 luni, potrivit aceluiași studiu, în România este introdus la compensare după 43 de luni, de două ori mai mult decât în Bulgaria (23 de luni). 

Preşedintele ARPIM, Radu Răşinar, spune că s-a înregistrat un progres tehnologic remarcabil în ultimii ani, însă „inovația în medicină salvează vieți doar dacă pacienții au acces la ea”. În prezent, medicina pune în prim plan diferenţele genetice, codificarea genomului şi caută soluţii care sunt ţintite pentru fiecare pacient în parte.

Impactul tratamentelor inovatoare asupra unor boli teribile, precum SIDA sau cancerul, este semnificativ, iar cifrele spun totul. Datorită terapiilor de ultimă generaţie, rata mortalităţii din cauze HIV/SIDA a scăzut cu 85% în ultimii 20 de ani, iar rata mortalităţii din cauza afecţiunilor oncologice a scăzut cu 22% în 24 de ani, relevă studiul. De asemenea, în doar 10 ani, medicamentele inovatoare au făcut ca rata mortalităţii din cauze cardiovasculare să se diminueze cu peste 30 de procente. Practic, în ultimii nouă ani, creşterea speranţei de viaţă este între 1,7 şi 4 ani.

„Nu poţi, într-o lume în care deja ai tratamente ţintite, să accepţi să tratezi pacienţii cu chimioterapie. Pur şi simplu nu mai poţi să faci asta!” Radu Răşinar, preşedinte ARPIM

Pacienții români au dreptul la medicamente eficiente pentru afecțiunea lor, ca și ceilalți pacienți europeni

 

 

Subiecte în articol: terapii inovatoare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri