Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Românii se vor duce în vacanță mai ales la plajă

Românii se vor duce în vacanță mai ales la plajă

de Diana Scarlat    |   

Unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei este turismul, mai ales după ce s-au anulat foarte multe rezervări de vacanțe, în ianuarie și februarie, iar în primele zile ale acestei luni s-a accentuat criza, anulările fiind în număr extrem de mare. Hotelurile, restaurantele și agențiile de turism au înregistrat deja pierderi majore, însă epidemia de COVID-19 pare a-i îndrepta pe mulți către concedii pe malul mării, în sezonul estival, în România, Bulgaria, Grecia și Turcia, după ce s-a ajuns la concluzia că virusul moare la temperaturi ridicate și umiditate. Se cercetează acum și efectele apelor termale asupra virusului, iar dacă testele vor arăta că acestea distrug virusul, ar putea urma și un val de vacanțe în zonele cu astfel de ape.

 

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), împreună cu Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și cu reprezentanții companiilor aeriene se vor întâlni, în această seară, cu reprezentanții Ministerului Economiei, pentru a stabili împreună un plan de măsuri menite să salveze turismul. „Principala cerere este amânarea taxelor pe salarii și, pe cât se poate, a TVA-ul, precum și taxele locale, pe o perioadă între trei și șase luni. Nu cerem bani, dar în condițiile în care guvernul se poate împrumuta cu dobândă negativă în acest moment, cerem acest ajutor. Nu toată lumea își poate lăsa angajații să lucreze de acasă, dar o parte vor putea face acest lucru, în timp ce unii pot intra în concediu fără plată. Profilul activității noastre nu este numai pe vânzare, pentru că la noi se lucrează în echipă”, a explicat, pentru Jurnalul, Alin Burcea, reprezentantul agenției de turism Paralela 45.

 

Tendințe de creștere pentru vindecare

 

După scăderi dramatice în încasările agențiilor de turism și ale hotelierilor, se observă deja și o tendință de redresare, mai ales pentru sezonul estival, în legătură cu acesta fiind mari speranțe de anihilare a virusului. „Am observat o tendință de revenire. În ultimele două săptămâni a fost o scădere dramatică și mai ales în weekendul trecut s-a resimțit, dar turismul intern este cel mai puțin afectat. Am vorbit cu un psiholog și mi-a spus că în continuare ar putea rămâe cel mai puțin afectat. De asemenea, cel mai bine merge turismul pe litoral. Scăderile au fost de la 20% la 50%, în ultimele două zile. De asemenea, Grecia și Bulgaria merg în continuare bine, pentru că oamenii se orientează spre vacanțe mai aproape de casă. Am vândut în aceste zile Antalya”, explică Alin Burcea. În perioada februarie-martie, România s-a confruntat cu foarte multe anulări ale sosirilor turiștilor străini, în special dinspre Italia, Germania, Israel dar și de pe alte destinații. „Aceste anulări au fost făcute în principal pentru a se evita măsurile stricte de securitate, cum ar fi intrarea în carantină sau au fost forțate de intrarea în carantină a unor localități, regiuni sau chiar țări, precum este Italia. Hotelierii și touroperatorii sunt foarte afectați, cel puțin pe termen scurt. Efectele sociale și economice determinate de coronavirus constituie un mare test pentru viitorul industriei turistice. Pierderile industriei turistice și ale celei de transport persoane se pot ridica, pe plan global, la zeci miliarde de euro”, explică Traian Bădulescu, specialist în Turism.

 

Măsurile pentru protejarea clienților

 

Specialiștii în turism cred că de acum înainte se vor flexibiliza ofertele și perioadele de returnare a banilor, în cazul izbucnirii altor evenimente de acest gen. „Deja sunt agenții de turism care, pentru perioadele afectate, acceptă să returneze banii cu câteva zile înainte de anulare sau să reruteze turiștii. Firește, cu sprijinul companiilor aeriene și al hotelurilor, pentru că și agenția trebuie să plătească mai departe furnizorii. Depinde de cât de serioasă este situația. Turiștii vor căpăta și mai mult obiceiul de a-și face asigurări turistice, de sănătate și storno iar igiena va fi respectată și mai mult”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism. În funcție de evoluția situației, de numărul de săptămâni de criză în acest sector, se vor stabili noi planuri de acțiune. „Dacă situația din România nu se va agrava, românii vor călători, probabil, mai mult în propria țară, în acest an, iar cele mai importante destinații de vară tradiționale nu sunt încă serios afectate de coronavirus, și aici mă refer la Grecia, Bulgaria și Turcia”, mai spune Bădulescu. Deocamdată reprezentanții sectorului HORECA speră că turismul autohton va fi afectat mai puțin decât cel al altor țări, precum Italia, China, Franța, Japonia, Coreea de Sud sau Germania.

 

Noi ve vom duce la guvern să cerem scutirea de taxe, între trei și șase luni. Ne vom întâlni miercuri seară cu ministrul Economiei. Am cerut să se dea cât mai repede voucherele de vacanță. Este vital, pentru a ne putea susține. S-a mai discutat și despre o campanie pentru promovarea turismului în România.

 

Alin Burcea, Paralela 45

 

În funcție de evoluția virusului, Litoralul românesc și stațiunile balneare cu ape termale sau sulfuroase ar putea fi luate cu asalt, pe timp de vară, dacă se va descoperi că reprezintă un remediu vital în lupta cu virusul.

 

Pariul pe creștere și problemele contractuale

 

Dacă estimările sunt corecte, în legătură cu o posibilă creștere, la vară, pe litoralul românesc, hotelierii sunt pregătiți să primească un număr foarte mare de turiști. „Sperăm într-o creștere a turismului pe litoral, în această vară, unde s-au și făcut investiții foarte mari, în special în zona de sud. Dar există deja o contradicție între agențiile de trusim și hotelieri. Unele agenții au propus să nu mai respecte contractele cu hotelierii. Nu vor să mai acorde avansurile pentru chartere, ceea cce este foarte periculos. Hotelierii le propun ca atunci când apare ceva nou, să se facă anexe la contract și spațiile să fie date înapoi de agenții, către hotelieri, pentru a le putea vinde altcineva. Dar agențiile nu vor asta, pentru că situația a devenit ipredictibilă și depinde de evoluția epidemiei. Există riscul ca hotelierul care nu-și întocmește corect clauzele contractuale și primește turiști, atât din intern, dar mai ales din extern, să nu-și mai primească banii”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri