Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, solidari cu mama căreia i s-au luat copiii

Românii, solidari cu mama căreia i s-au luat copiii

de Monica Cosac    |   

Zeci de persoane au protestat, ieri, la Ambasada Finlandei din București. Oamenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu medicul român Camelia Smicală, condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare pentru defăimarea şi agresarea autorităţilor finlandeze, după ce acestea i-au luat copiii şi i-au dat în plasament. Nemulțumiți de modul în care este gestionat cazul româncei, protestatarii spun că sunt pregătiţi să înceapă un război diplomatic cu Finlanda.

 

Mai mulţi protestatari au venit cu steagul României, port tradițional românesc și icoane, iar dintr-o boxă amenajată în fața misiunii diplomatice a răsunat imnul României. Din sistemul de sonorizare s-au auzit, la un moment dat, şi ţipetele unor copii, acestea reprezentând un mesaj către ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo.

“Să audă şi modul cum au fost răpiţi doi copii minori de la mama lor. Era un strigăt de ajutor disperat”, a afirmat Victor Roncea, reprezentant al Asociaţiei Civic Media. Potrivit acestuia, manifestări similare au fost organizate în Timişoara, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa. 

Protestatarii au cerut statului român o atitudine “mult mai fermă” şi au avut pancarte cu mesaje precum “MAE, reunește familia Smicală” și “Hands Off Our Kids”. 

 

De asemenea, ei au interpretat cântece religioase şi au scandat: “Hoții de copii”, “România nu se lasă, îi vrea pe copii acasă”, “De-o fi pace sau război, ne vrem copiii înapoi”. Unul dintre protestatari a afirmat că sunt pregătiţi să înceapă “un război diplomatic cu această ţară”.  

În primăvara anului 2015, Camelia Smicală (Jalaskoski) s-a trezit cu executorii judecătorești la ușă, după o reclamație formulată de fostul soț, finlandez, care s-a plâns autorităților că fosta consoartă plănuiește să fugă din țara adoptivă, în România, împreună cu cei trei copii ai lor. Femeia divorțase de bărbat după ce acesta se dovedise extrem de agresiv, inclusiv cu copiii. În ciuda acestui comportament din partea tatălui, autoritățile finlandeze i-au suspendat ei dreptul de a-și vedea copiii. În luna aprilie, medicul român a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru agresarea executorilor judecătoreşti care au venit să îi ia copiii.

MAE: Cetăţenia finlandeză are întâietate

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, susţine că misiunea diplomatică română din capitala Finlandei “a stabilit şi menţine o legătură permanentă cu cetăţeana română în cauză”.  

Totodată, MAE a publicat, sâmbătă, pe site-ul instituţiei, un rezumat al eforturilor făcute în cazul Smicală. “Precizăm că atât doamna Camelia Jalaskoski, cât şi ambii minori rezultaţi din căsătoria încheiată în Finlanda deţin dublă cetăţenie, română şi finlandeză, şi au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităţilor finlandeze, cetăţenia efectivă atât a mamei, cât şi a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetăţenia română, aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor şi demersurilor diplomatice şi de asistenţă consulară ale Ambasadei României la Helsinki”, arată MAE.

 

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetățenei române Camelia (Smicală - n.r.) Jalaskoski, încă de la început, din anul 2015, la momentul sesizării cu privire la instituționalizarea celor doi copii minori ai acesteia”, a scris ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, sâmbătă, pe pagina sa oficială de Facebook.

Subiecte în articol: Camelia Smicală
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri