Jurnalul.ro Cultură RROMA Film Festival își deschide porțile pentru a doua oară la Brașov și Augustin

RROMA Film Festival își deschide porțile pentru a doua oară la Brașov și Augustin

de Redacția Jurnalul    |   

După succesul primei ediții, organizatorii RROMA Film Festival anunță programul celei de a doua ediții, care va avea loc între 30 august și 1 septembrie 2024 la Brașov și Augustin.

Printre filmele tematice aflate în competiție, inspirate de cultura romă, se află scurt metraje din 9 țări printre care se numără OSSA – un film regizat de Catrinel Menghia (Marlon), creații cinematografice semnate de Alina Șerban, Milo Simulov și Ada Dumitru, recent premiată la Shanghai Film Festival.

Juriului prezidat de regizorul, actorul și jurnalistul Rudy Moca - realizatorul primei piese de teatru din România jucată în limba rromani, cu actori profesioniști de etnie romă - „Jekh răt lisăme”/„O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale- i se alătură regizoarea scoțiană Linda Mc Cairns, prezentă în competiție la ediția anterioară a festivalului cu filmul Mulo, compozitorul și omul de cultură Mădălin Voicu și actorul Sorin Mihai, laureat al premiului pentru interpretare masculină la ediția anterioară (Gipsy Queen, Luca, Vlad, Las Fierbinți, Clanul).

Festivalul se deschide vineri, 30 august, ora 18:30, la Cetățuia Brașovului (Cinema Modern, în caz de vreme nefavorabilă) unde va avea loc proiecția filmului „Django” (Franța, 2017), film prezent în selecția oficială a Festivalului de Film de la Berlin, care descrie povestea celui mai important compozitor și chitarist de jazz de origine romă, Django Reinhardt. Seara continuă tot în ritmuri de jazz printr-un concert omagial dedicat marelui compozitor și muzician Johnny Răducanu chiar de nepotul acestuia, Michael Crețu care va susține un recital extraordinar gipsy jazz alături de pianistul Marius Vernescu si percuționistul Gabriel Matei. Tot în prima zi, la Centrul Cultural Reduta, de la ora 16:00, vor avea loc lansări de carte de Rudy Moca, precum și de regizoarea albaneză Enxhi Rista.

Filmele aflate în competiție vor fi prezentate publicului sâmbată, 31 august, la Centrul Cultural al Comunei Augustin între orele 11-18, iar seara va culmina cu o proiecție specială a filmului artistic Omul care a plâns  (USA, 2000) în care îi vom regăsi pe Johnny Depp, Cate Blanchett și Taraf de Haidouks într-o poveste emoționantă. Cei 10 fantastici ai Fanfarei Transilvania vor anima Parcul Primăriei din Augustin începând cu orele 22.00. Duminică, 1 septembrie, tot la Centrul Cultural al Comunei Augustin, publicul va avea ocazia de a se întâlni cu celebrul interpret Elvis Romano care va susține un recital cu ocazia Galei de Premiere și va vorbi despre filmul său prezent în festival.

RROMA FILM FESTIVAL dedică ceremonia de închidere a celei de a doua ediții marelui titan al cinematografiei mondiale, actorului Alain Delon, care a trecut la stele in noaptea zilei de 18 august anul acesta. Cu o carieră uluitoare de peste 100 de roluri în filme emblematice ale cinematografiei internaționale, producător și scenarist, Alain Delon vine în fața publicului brașovean într-o ipostază neașteptată ca protagonist al filmului Le Gitan (1975) în regia lui José Giovanni. Aici joacă rolul unui evadat din inchisoare de etnie romă care se revoltă împotriva unei societăți care „îi pune pe țigani încă din copilărie pe banca acuzaților". Proiecția va avea loc duminică, 1 septembrie, la orele 16.30, la Castel Daniel din Tălișoara.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

RROMA Film Festival este inițiat și organizat de Asociația CRN, fiind susținut de Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Comunei Augustin și Centrul Cultural Reduta, având ca parteneri firma de producție cinematografică Rock House Events, Asociația Culturală Ance EUROPE și Partida Romilor „Pro-Europa”. Partenerii media sunt Cinemaraton, Prima TV, RFI Romania și Revista FILM.

Programul complet al evenimentelor se regăsește pe https://www.facebook.com/RROMAfilmfestival și www.rriff.ro  

Link eveniment facebook: https://fb.me/e/29EwN086P

 

Subiecte în articol: RROMA Film Festival catrinel menghia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri