Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia învinge Statele Unite în cursa pentru influența globală

Rusia învinge Statele Unite în cursa pentru influența globală

de Şerban Mihăilă    |   

O Americă divizată nu reușește să contracareze eforturile Moscovei de a submina democrația și slăbește alianțele SUA, precizează un raport al Pentagonului, care avertizează asupra dezlănțuirii unui „război politic” de anvergură. SUA subestimează încă amploarea agresiunii ruse, bazată pe propagandă și pe dezinformarea opiniei publice internaționale.

 

Statele Unite sunt încă nepregătite să dea o ripostă războiului politic „insolent”, tot mai agresiv, promovat de Rusia pentru a submina democrațiile lumii, avertizează un studiu detaliat realizat de Pentagon și de strategi independenți, care pare să confirme criticile bipartide la adresa apropierii președintelui Donald Trump față de Moscova. Raportul de 150 de pagini, dezvăluit de „Politico”, arată că SUA subestimează încă anvergura agresiunii ruse, care include utilizarea propagandei și a dezinformării pentru influențarea opiniei publice din Europa, Asia Centrală, Africa și America Latină. Studiul subliniază, de asemenea, pericolele unei alinieri în creștere a pozițiilor exprimate de Rusia și China, care împărtășesc atât teama față de alianțele internaționale ale SUA, cât și afinitatea pentru „un sistem autoritar”. Autorii raportului susțin că starea de confuzie internă împiedică eforturile SUA de a oferi o ripostă agresiunii Moscovei. Ei afirmă că americanilor le lipsește genul de „poveste” convingătoare, pe care au folosit-o pentru a câștiga Războiul Rece. Deși studiul nu aduce critici președintelui Trump, concluziile documentului au apărut într-un moment în care responsabili radicali în domeniul securității, din ambele tabere ale politicii americane, obiectează la unison împotriva disprețului repetat manifestat de șeful Casei Albe față de o serie de alianțe ale SUA din Europa și Asia, contra simpatiei publice exprimate de liderul de la Washington față de lideri autoritari precum Vladimir Putin și Kim Jong-un, precum și împotriva obiceiului președintelui de a lua în derâdere dovezile privind o implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. În interviuri acordate site-ului „Politico”, o serie de analiști ruși sunt de acord cu avertismentele formulate de acest raport, potrivit cărora SUA trebuie să-și intensifice eforturile pentru a contracara Rusia. „Rusia atacă instituțiile occidentale în moduri mult mai subtile și mai discrete din punct de vedere strategic decât își pot imagina mulți”, a declarat Natalia Arno, președinta „Fundației Rusia Liberă”, un grup de reflecție anti-Putin cu sediul în Washington, care, recent, și-a definitivat propriul studiu asupra eforturilor rușilor de a submina Occidentul. „Atacurile pot părea mai subtile și mai abile, dar sunt la fel de distructive, în măsura în care guvernele sunt influențate, legile sunt modificate, deciziile legale sunt subminate, aplicarea legii este zădărnicită, iar intervenția militară este camuflată”, a spus Arno.

Avertisment pentru Trump

Raportul constituie un avertisment clar adresat de conducerea militară americană liderilor politici de la Washington în privința unui pericol major pentru securitatea națională a SUA, care, ignorat, ar putea duce în cele din urmă la un conflict armat de proporții, precizează „Politico”. Studiul evaluează intențiile Rusiei, într-o încercare de a descifra strategia Kremlinului, indică o serie de activități subversive ale Moscovei în diferite părți ale lumii și oferă soluții pentru contracararea acestora de către administrația de la Washington. Între recomandările formulate figurează și propunerea ca Departamentul de Stat să inițieze „operațiuni de influențare” mai agresive, inclusiv pentru a provoca diviziuni între Rusia și China.

Raportul examinează o așa-numită „zonă gri” a activităților promovate de regimul Putin, cu excepția măsurilor militare directe.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri