Într-o ofensivă mediatică fără precedent, derulată prin intermediul agenției oficiale de știri ITAR-TASS, Rusia a acuzat SUA că „jefuiesc instalațiile petroliere siriene” și „instruiesc luptători” care sabotează interesele Moscovei și pe cele ale Damascului. Turcia, noul aliat al președintelui Vladimir Putin, pare să beneficieze, la rândul său, de comentariile direcționate ale Kremlinului contra prezenței americane pe teritoriul sirian.
„Armata americană instruiește până la 2.700 de luptători, din grupări diferite, la baza din al-Tanf, în Siria”, a anunțat șeful Departamentului Operațional din cadrul Statului Major al Rusiei, generalul Serghei Rudskoi, citat de ITAR-TASS, la sfârșitul unui briefing desfășurat luni la Ministerul rus al Apărării, scrie „The Jerusalem Post”. Rușii susțin că SUA au creat câteva „formațiuni armate complexe”, inclusiv o „Armată a Triburilor Arabe”. Aceste formațiuni „sunt aeropurtate dincolo de Râul Eufrat”, mai transmite Moscova, precizând că SUA îi instruiesc pe combatanții arabi la baza din al-Tanf, de unde îi deplasează acolo unde au interesul. „Cei mai instruiți sabotori sunt plasați în teritoriile controlate de trupele guvernamentale pentru a destabiliza situația și pentru a împiedica întărirea poziției executivului sirian”, a afirmat Rudskoi. Rușii mai pretind că luptătorii formați de SUA distrug infrastructura petrolieră și de gaze naturale din Siria și „comit atacuri teroriste”. Potrivit generalului, scrie „The Jerusalem Post”, „companii militare private” americane au trimis în Siria aproximativ 3.500 de mercenari, care „jefuiesc instalațiile petroliere”. „Structurile americane din Siria sunt implicate în jafuri de instalații petroliere și depozite în zona de peste Eufrat, care aparțin guvernului sirian legitim”, declară Rudskoi, citat de aceeași sursă. Moscova apreciază că banii obținuți din contrabanda cu petrol sunt folosiți apoi pentru menținerea unor „formațiuni armate ilegale” și „mituirea șeicilor”, sub acoperirea coaliției împotriva organizației teroriste Stat Islamic (SI). Rudskoi merge mai departe, susținând că petrolul capturat de la SI este vândut acum de către americani. „În schimbul ajutorului acordat în contrabanda cu petrol, SUA furnizează arme atât formațiunilor kurde, cât și celor arabe, care, ulterior, le utilizează unele împotriva celorlalte”, afirmă Rudskoi. Mai mult, rușii încearcă să ajungă în zonele bogate în petrol și gaze, dar sunt opriți de forțele kurde, susținute de americani.
Bază strategică
Operațională din 2015, baza din al-Tanf a fost un avanpost al luptei contra SI din estul Siriei. Astăzi, regimul sirian, sprijinit de Rusia și Iran, a încercuit baza aflată lângă granița dintre Iordania și Siria. SUA mențin însă o zonă de excluziune de 55 de kilometri în jurul garnizoanei. Plasată pe o cale vitală de aprovizionare iraniană în Siria, care trece prin Irak, baza a devenit în timp un punct strategic de maximă importanță pentru combaterea influenței Iranului în zonă. De altfel, SUA au rămas în al-Tanf și la insistențele aliaților israelieni, care se opun vehement unei prezențe iraniene în regiune.
„Activitatea companiilor militare private din SUA are loc sub acoperirea coaliției antiteroriste. E o activitate de contrabandă confiscată de americani de la SI, care a fost eliminată din zonă”, Serghei Rudskoi