Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a stins Stanislav Șușkevici, unul dintre autorii destrămării Uniunii Sovietice, colaborator al Institutului Levant

S-a stins Stanislav Șușkevici, unul dintre autorii destrămării Uniunii Sovietice, colaborator al Institutului Levant

Ne-a părăsit Stanislav Șușkevici, primul și singurul președinte democrat al Belarusului. În aceste zile, când războiul din Ucraina a readus sângeros în actualitate lupta dintre dictatură și democrație, meritele sale uriașe ajung să fi privite în adevărata lor dimensiune. 

Stanislav Șușkevici este cel care, alături de Boris Elțîn, președintele Federației Ruse, și de Leonid Kravciuk, președintele Ucrainei, și-a pus semnătura pe convenția de creare a Comunității Statelor Independente la 8 decembrie 1991 în cabana sa din pădurea Belovejskaya, act care a consfințit destrămarea Uniunii Sovietice, punând formal capăt unui imperiu construit prin minciună și teroare.

            Născut în comunism, absolvent al Facultății de Fizică și Matematică a Universității de Stat din Belarus, specializat în tehnologie radiofonică, savantul fizician Stanislav Șușkevici face parte din galeria primilor șefi de stat democrați din țările Europei de Est și fostele republici sovietice, care și-au dorit un altfel de viitor pentru țările lor.

            În discuțiile pe care le-am avut la București cu ocazia conferinței internaționale 25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte la care a participat împreună cu alți foști șefi de state din Europa Centrală și de Est, Stanislav Șușkevici spunea că este mândru de contribuția sa la destrămarea URSS; dar și mai mândru de decizia unilaterală de a scoate armamentul nuclear de pe teritoriul Belarusului. Pe teritoriul țării sale era suficient armament nuclear pentru a distruge toată Europa.

            Pentru Stanislav Șușkevici, construirea unui stat nou, democratic și pașnic, trebuia să pornească de la denuclearizarea țării sale. Din păcate, mandatul său prezidențial a fost mult prea scurt pentru a transforma Belarus într-o democrație, dar până la sfârșitul vieții el nu a încetat să-și canalizeze energia spre înlăturarea regimului dictatorial al lui Lukașenko.

            Stanislav Șușkevici declara că se consideră mai degrabă cercetător științific și profesor decât politician. În această calitate, s-a numărat printre colaboratorii Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în proiectele de diplomație culturală, participând la conferințele organizate de Institut, atât în România, cât și în străinătate.   

            Îi aduc un omagiu și îi spun: rămas bun, prietene!

 

Emil Constantinescu,

Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

Subiecte în articol: Stanislav Șușkevici
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri