La mitingul din Piaţa Victoriei, care s-a încheiat în jurul orei 15.00, deși era programat între 11.00 și 18.00, au participat peste 1.000 de persoane. Protestatarii au cerut să fie primiţi la negocieri de către președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, care s-au aflat ieri la manifestările pentru Ziua Unirii, la Iași. „Soldații noștri s-au săturat să moară aiurea pentru salariul minim pe economie”, a strigat în piață Mircea Dogaru, președintele SCMD. Protestatarii au cerut anularea de către Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, a articolului 40 din Ordonanţa de Urgenţă 57/2012, care diminuează pensiile unora dintre pensionarii militari. De asemenea, cer eliminarea Ordonanţei 95/2014 și revenirea ca calculul pensiilor conform Legii 341/2004.
Sindicaliștii care nu au participat la protest spun că deja au o propunere de modificare a legislaţiei, pentru categoriile defavorizate de noua lege. „Pe noua formulă de calcul, pensiile cresc, dar sunt și categorii defavorizate: militarii, poliţia de frontieră, pompierii și jandarmii angajaţi pe bază de contract, care nu pot depăși plafonul de 85% din venitul brut majorat. Vom depune un amendament prin care plafonul de 85% să se ducă la 100%, pentru a nu mai defavoriza pe nimeni. În februarie se va discuta la Senat”, a explicat Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Sindicatului Poliţiștilor și Personalului Contractual.
Conform Ordonanței 57/2012, există o creştere a pensiilor cu până în 20% pentru cadrele militare în rezervă. Problema de fond a acestei ordonanțe este în art 30, care vine cu un plafon intermediar de 85%, la care se aplică art. 11, alin 3 din Legea 80/1995, privind statutul cadrelor militare.
Dumitru Coarnă, SNPPC