Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salcia energetică – o cultură de succes, despre care puţini am auzit

Salcia energetică – o cultură de succes, despre care puţini am auzit

Comisia Europeană propune ca până în 2020, o cincime din energia produsă să provină din surse regenerabile.

Această măsură face parte din demersul ce îşi propune să reducă emisile de carbon la nivel global.

În acest context, plantele energetice, cultivate pe scară largă în Europa de Vest, încep, încet dar sigur, să ocupe şi în ţara noastră un loc important printre culturile agricole.

Pe lângă faptul că reprezintă culturi ale viitorului, culturile de plante energetice sunt profitabile şi sunt eligibile pentru schemele de plăţi directe şi pentru ajutoarele de la stat.

Plantaţiile energetice pot fi de mai multe feluri (salcia energetică, salcâm, plop, miscantus, paulownia etc.) însă soiul cel mai răspândit este salcia energetică, planta care reprezintă un procent de peste 70% din totalul de plantaţii energetice cultivate. Ţara de origine a soiurilor de salcii energetice este Suedia, unde se fac experimente cu diferite soiuri de peste 50 de ani.

Deşi poate puţini am auzit despre ea, salcia energetică este o plantă care poate fi folosită ca sursă alternativă de energie, în locul cărbunilor sau al lemnului de foc. Avantajele sunt multiple: are o putere calorică mai mare cu 50 % decât cea a fagului sau a salcâmului, iar emisiile poluante eliberate în atmosferă sunt aproape inexistente.

...................

Află tot ce trebuie să știi despre CULTURA DE SALCIE ENERGETICĂ

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri