Jurnalul.ro Ştiri Justitie Scandalul Glina, prescris. Dosarul poluării cu cianuri a sucombat în instanță

Scandalul Glina, prescris. Dosarul poluării cu cianuri a sucombat în instanță

de Dan Constantin    |   

Scandalul deșeurilor periculoase depuse pe ”cadavrul” ARO, transportate ilegal ani buni la groapa de gunoi de la Glina sau incendiate la Câmpulung, nu s-a încheiat nici după un deceniu. Parte din infracțiunile de mediu au fost prescrise, alte fapte s-au cumulat spre a fi judecate la instanțele din Curtea de Argeș, Câmpulung Muscel, Curtea de Apel Pitești și Înalta Curte de Casație și Justiție. De la prima infracțiune de otrăvire gravă, depistată în 2010, continuată cu un pachet incredibil de fapte penale, sintagma ”poluatorul plătește” pare o glumă sinistră, sfidată de inculpați.

 

Infracțiunile de mediu sunt greu de stăpânit și mai greu de sancționat conform legii penale. Declarativ, ofensiva generală împotriva poluării este susținută în multe paliere ale societății, dar poluatorii își fac de cap aproape nestingheriți, reușind să fenteze legea. Cazul de la ARO Câmpulung este edificator. În 22 iunie 2016, Parchetul General informa că ”procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Tofan Vasile și S.C. Global Eco Center srl sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”. Se împlinește deceniul de când, în 17 septembrie 2010, sub coordonarea și decizia lui Vasile Tofan a fost aruncată la groapa de gunoi Glina o cantitate substanțială de șlamuri rezultate din procesele de galvanizare în defuncta fabrică ARO din Câmpulung Muscel. Operațiunea ilegală a fost acoperită cu prezentarea unor expertize chimice falsificate, care ascundeau conținutul real de cianuri, metale grele, alte substanțe cu grad ridicat de toxicitate din reziduurile trimise la Glina. Procurorilor le-au trebuit 6 (șase) ani să adune probele pentru infestarea de proporții de la Glina și să trimită dosarul spre judecare. În ăst timp, vorba cronicarului, Tofan și-a băgat firma în insolvență, având la activ și alte atacuri puternice la mediu, tolerate de autoritățile din Argeș.

 

Trasul de timp pentru a scăpa de răspunderea penală

  Târâș-grăpiș, după doi ani de judecare în procesul cianurilor de la Glina, magistrații de la Judecătoria Câmpulung dau în iulie 2018 o primă sentință de condamnare la 5 ani închisoare pentru Vasile Tofan și o amendă penală de 600.000 lei pentru Global Eco Center. În februarie 2019, Curtea de Apel Pitești, instanța care a admis apelurile declarate de inculpați, a desființat în parte sentința instanței de fond și, rejudecând, a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor potrivit modificării din legislația de mediu și cea penală. Tofan Vasile, beneficiind de legislația mai favorabilă, scapă astfel de pușcărie prin ”încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție specială a răspunderii penale”, cum precizează decizia CA Pitești

 

Incendiul deșeurilor toxice arde mocnit prin instanțe

În 2 octombrie 2013, un incendiu puternic a izbucnit pe platforma de deșeuri de la ARO, devenită sub nasul autorităților de mediu un mare centru de colectare a reziduurilor periculoase. Populația din Câmpulung reclamase fără ecou atmosfera irespirabilă din zona paltformei ARO, unde camioanele aduceau la adăpostul nopții reziduuri chimice. În incendiu au fost răniți trei pompieri. Inventarul făcut după ce focul a fost stins a evidențiat circa 4.000 de tone de deșeuri chimice periculoase - o bombă ecologică ce amenință întreaga zonă. Procurorii deschid un nou dosar care se judecă acum la Curtea de Argeș, după mutarea de la Judecătoria Câmpulung. Aceleași tergiversări care l-au salvat pe Tofan în procesul cianurilor sunt folosite cu abilitate pentru a trage de timp. După multe neprezentări la termene, cu motive medicale, Tofan este avertizat prin încheierea din august 2020 că procesul se va judeca în lipsă dacă inculpatul nu se va prezenta. Magistrații de la Curtea de Argeș au schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru care sunt judecați Vasile Tofan și firma. Ei au apreciat că în cauză nu este produsă o infracțiune simplă, ci una continuă. Fapta incriminată a avut un caracter continuu, în sensul în care, odată inițiată, ea a continuat să se prelungească în timp fără ca făptuitorul să intervină pentru a o sista. Dacă se va reține răspunderea inculpaților, pedeapsa este încadrată de Codul penal cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau amendă. Colegii de la Jurnalul de Argeș urmăresc evoluția acestui proces care, reluat după vacanța judecătorească, ar urma să aibă o primă soluție de fond. Dar, urmând și căi de atac, putem asista și la o încetare a procesului penal prin prescrierea faptelor, după ”modelul” care a îngropat dosarul cianurilor de la Glina .

 

A intrat și DNA în depozitul de deșeuri

 DNA a deschis un dosar după incendiul de la platforma ARO, apreciind că incidentul grav a fost favorizat de o autorizare dată ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, condusă pe atunci de Mariana Ionescu. După incendiul de la ARO, Mariana Ionescu s-a autosuspendat din funcție 6 luni, apoi a demisionat, având la activ și alte ”ciocniri” cu legea.

 

 

„La autorizația de mediu revizuită în 2012 nu s-a evaluat impactul asupra mediului, deși depozitul s-a triplat ca suprafață și cantitatea de deșeuri s-a dublat”

 Raport Corpul de Control al Ministerului Mediului

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri