Potrivit cercetătorilor, genetica unei mame determină cât de inteligenți sunt copiii ei.
Este mai probabil ca femeile să transmită genele inteligenței copiilor lor, deoarece acestea sunt purtate pe cromozomul X și femeile au două astfel de gene, în timp ce bărbații au doar una.
Oamenii de știință sunt de părere că genele pentru funcții cognitive avansate care sunt moștenite de la tată pot fi dezactivate automat. O categorie de gene cunoscute sub numele de „gene condiționate” sunt considerate a funcționa numai dacă provin de la mamă în unele cazuri și de la tată în alte cazuri. Se crede că inteligența este una dintre genele condiționate care trebuie să provină de la mamă.
De asemenea, cercetările arată clar că genetica nu este singurul factor determinant al inteligenței - se estimează că doar 40-60% din inteligență este ereditară.
De asemenea, s-a constatat că mamele joacă un rol extrem de important în această parte non-genetică a inteligenței, unele studii sugerând că o legătură sigură între mamă și copil este strâns legată de inteligență, scrie independent.co.uk.
Studii
Un grup de oameni de știință a decis să efectueze un studiu și a intervievat peste 12.000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani din diferite grupuri socioeconomice.
Rezultatele au arătat că inteligența respondenților se corelează cu inteligența mamelor lor, diferind cu maximum 15 puncte IQ. Aceasta confirmă ipoteza cercetătorilor cu privire la rolul-cheie al genelor materne în modelarea capacităților intelectuale ale copiilor.