x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avem sau nu voie să spălăm între Anul Nou și Bobotează?

Avem sau nu voie să spălăm între Anul Nou și Bobotează?

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2025   •   12:20
Avem sau nu voie să spălăm între Anul Nou și Bobotează?

Tradiția populară spune că nu este bine să speli rufe între Anul Nou și Bobotează. Dacă faci acest lucru, ai putea atrage ghinion în noul an sau ai putea avea parte de nenorociri. Care este, de fapt, adevărul.

Există voci care spun că spălatul rufelor ar trebui să fie evitat până după Bobotează, 6 ianuarie, și Sfântul Ioan, 7 ianuarie. Această perioadă dintre Anul Nou și Bobotează este considerată ca fiind una de mare însemnătate religioasă.

Părintele Ciprian Tudor a spus pentru spynews.ro că, de fapt, e mai păcat să nu te speli, decât să te speli.

"Din punctul meu de vedere este mai păcat să nu te speli decât să speli în această perioadă. Nu spălăm haine în zilele de sărbătoare cum e duminica, cum este ziua Bobotezei, cum e Sfântul Ioan, atunci da, nu spălăm, dar de spălat trebuie să ne spălăm dragii mei. (...) Nu știu pentru cine a devenit comod să nu se spele și să nu-și spele hainele în această perioadă, să nu-și curețe casa. (...) Dragul meu, draga mea, trebuie să ne spălăm în această perioadă în fiecare zi. Spălăm haine în fiecare zi mai puțin în ziua de sărbătoare, de Bobotează, de Sfântul Ioan, în rest poți să speli haine și să îți cureți casa fără nicio problemă. (...) Nu este nicio problemă și nu este niciun păcat să speli hainele tale în toate zilele, sigur, mai puțin în zilele de sărbătoare, și nu este nicio problemă și niciun păcat să te speli, să speli capul tău, să speli corpul tău în fiecare zi.", spune părintele Ciprian Tudor.

Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie

Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, este o zi importantă în tradițiile religioase și populare din România, marcată de numeroase obiceiuri și superstiții.

În ziua de Bobtează preoții sfințesc apa, aducând-o din biserică în casele credincioșilor. Apa sfințită are o semnificație de purificare și binecuvântare, fiind folosită pentru a stropească casele, animalele, ogoarele și grădinile, pentru a alunga spiritele rele și a aduce protecție.

De asemenea, se crede că apa sfințită are puteri de vindecare și protecție. Oamenii o păstrează în casă pentru a o folosi în caz de nevoie.

În unele zone, există obiceiul ca un băiat tânăr să se arunce în apă rece sau într-un râu, simbolizând curățirea și purificarea. De multe ori, acest ritual este realizat de tinerii satului, iar cel care reușește să prindă „crucea” aruncată în apă de preot este considerat adus la un început bun pentru anul ce vine.

În unele zone din România, colindătorii merg din casă în casă în ziua de Bobotează, cântând colinde și urând oamenilor un an bun și plin de sănătate. Colindele sunt adesea legate de apă, nașterea lui Iisus și semnificațiile spirituale ale acestei sărbători.

Sursa: spynews.ro

×
Subiecte în articol: spalat anul nou boboteaza