Posibilitatea creşterii costului de trai în următorul an reprezintă o îngrijorare pentru 29% dintre români, iar 15% dintre cei chestionaţi sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă, relevă un studiu realizat de compania de cercetare GfK, la iniţiativa grupului britanic International Personal Finance (IPF), publicat ieri.
Conform cercetării, 21% dintre cei intervievaţi sunt preocupaţi de evoluţia economiei în următoarea perioadă. "Creşterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de 29% dintre clienţii români pe seama creşterii cheltuielilor cu utilităţile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuinţa, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziţionarea unei locuinţe (15%) şi a cheltuielilor cu alimentele (12%). Ieşirea la pensie este un factor despre care 12% dintre români consideră că le-ar putea afecta nivelul de trai, spre deosebire de media de numai 6% la nivel european. Pentru respondenţii din România, situaţia financiară mai bună este pusă pe seama schimbării circumstanţelor familiale (35%), a schimbării locului de muncă (11%) sau a creşterii veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%).
7% dintre români iau în calcul posibilitatea ca, în perioada următoare, să primească mai puţini bani din străinătate şi, astfel, nivelul de trai să fie afectat.
Circa 60% dintre respondenţii români la sondaj s-au declară mulţumiţi de nivelul lor actual de trai, cu 8% mai mulţi decât în 2016 şi peste media de 53% la nivel european. Mai mult, 66% sunt încrezători că situaţia financiară personală se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, peste media europeană de 45%.
Ieşirea la pensie este un factor despre care 12% dintre români consideră că le-ar putea afecta nivelul de trai, spre deosebire de media de numai 6% la nivel european