Jurnalul.ro Ştiri Observator Șeful DIICOT despre aducerea cu mandat a mamei Luizei: „Avem nevoie de probe de comparaţie pe care să le ridicăm de la mama victimei. Este vorba de un ADN mitocondrial”

Șeful DIICOT despre aducerea cu mandat a mamei Luizei: „Avem nevoie de probe de comparaţie pe care să le ridicăm de la mama victimei. Este vorba de un ADN mitocondrial”

Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat vineri că există un mandat de aducere pe numele mamei Luizei Melencu, emis de un judecător de la Tribunalul Bucureşti, iar anchetatorii nu s-au dus la locuinţa acesteia "într-un exerciţiu de forţă excesivă".

O echipă de poliţişti şi jandarmi a încercat vineri după-amiază să pună în executare un mandat de aducere a Monicăi Melencu la sediul DIICOT Craiova, însă femeia a refuzat şi atât acesteia, cât şi tatălui ei li s-a făcut rău, un echipaj de la Ambulanţă intervenind pentru a le acorda asistenţă medicală.

Felix Bănilă a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că un judecător de la Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de aducere pe numele Monicăi Melencu, după ce aceasta a refuzat de două ori să se prezinte la sediul DIICOT.

"Am dispus o comisie rogatorie în SUA pentru a ne sprijini în efectuarea unei noi expertize ADN, printr-un procedeu care nu este omologat în România. Pentru aceasta avem nevoie de probe de comparaţie pe care să le ridicăm de la mama victimei. Este vorba de un ADN mitocondrial. Acest ADN se transmite pe linie maternă. Doar de la mama victimei putem avea probe de comparaţie. Mama victimei a fost citată pentru a se prezenta în faţa organului de urmărire penală să i se aducă la cunoştinţă de ce este nevoie de acest lucru şi să o convingem de necesitatea unei astfel de probe. Este o probă absolut necesară pentru a continua urmărirea penală. Dumneaei a refuzat să se prezinte, fapt pentru care a fost invitată a doua oară, cu citaţie scrisă, şi, pentru că nu s-a prezentat, a fost amendată. Ieri, avocatul doamnei în cauză a fost prezent la sediul DIICOT şi i s-a arătat decizia unui judecător şi i s-a explicat că este nevoie de această probă. Nu ştiu cum a decurs consultarea între avocat şi partea pe care o reprezintă, însă, pentru că nu s-a prezentat, procurorul de caz a solicitat emiterea unui mandat de aducere, cu pătrundere, dat de un judecător de la Tribunalul Bucureşti. Acest mandat s-a dorit a fi pus în executare", a precizat Bănilă.

Şeful DIICOT susţine că anchetatorii nu au acţionat "excesiv" pentru a pune în aplicare mandatul de aducere.

"După cum aţi văzut, nu s-au dus într-un exerciţiu de forţă excesivă. Au încercat să le explice despre ce este vorba şi că trebuie să-i conducă la sediul DIICOT pentru a li se recolta probe biologice. La faţa locului a fost prezent un ofiţer de poliţie judiciară. Acest ofiţer este delegat de procurorii DIICOT să execute această activitate. Nu noi am fost cei care au anunţat presa. Nu vreau să stigmatizez pe nimeni şi să arăt cu degetul, însă activitatea noastră trebuie să o desfăşurăm conform legii", a mai spus Felix Bănilă.

La locuinţa familiei Luizei Melencu, fata dispărută în luna aprilie şi pe care Gheorghe Dincă a declarat că a ucis-o, echipe de poliţişti şi jandarmi au ajuns vineri după-amiaza cu mandatul de aducere la sediul DIICOT pentru Monica Melencu.

Aceasta a refuzat să plece la sediul DIICOT, iar tatăl ei, bunicul Luizei, a declarat: "Nu mai avem încredere în nimeni. Refuzăm să mergem. Nu mergem!".

Monica Melencu a fost amendată joi cu 5.000 de lei de procurori, după ce a refuzat să se prezinte pentru a i se preleva probe biologice în vederea unei noi expertize ADN.

DIICOT a solicitat miercuri ajutorul Biroului Federal de Investigaţii pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic în cazul Luizei Melencu, dar şi pentru a stabili profilul psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor de la Caracal.

Gheorghe Dincă a afirmat la audieri că a ucis-o pe Luiza Melencu. Pe 18 septembrie, DIICOT anunţa că oasele descoperite în zona de lizieră de pe terenul Staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal provin de la scheletul unei persoane de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, alta decât Alexandra Măceşanu. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri