Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi pentru o piele sănătoasă și frumoasă

Sfaturi pentru o piele sănătoasă și frumoasă

Cel mai mare organ al corpului este pielea și acționează ca un scut împotriva factorilor nocivi externi, motiv pentru care este extrem de important să o menținem curată și sănătoasă.

Pielea  ne protejează de virusuri, bacterii, poluare dar reglează și temperatura corpului și menține echilibrul fluidelor. Factorii care acționează asupra acesteia sunt îmbătrânirea, genetica, hormonii, diversele afecțiuni, diabetul. 

Iată câteva sfaturi pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă:

1. Dieta

Influențează semnificativ starea pielii, astfel încât trebuie să fim atenți ce mâncăm. O dietă potrivită este desigur, una echilibrată. Însă produsele cele mai bune pentru piele sunt avocado și mango deoarece au efecte benefice asupra colagenului. Totodată, roșiiile acționează împotriva cancerului de piele, protejând-o de razele soarelui. Uleiul de măsline hidratează și încetinește procesul de îmbătrânire dar ajută și la vindecarea leziunilor. Desigur, caloriile mai puține favorizează aspectul și sănătatea pielii iar consumul redus de alcool scade riscul dezvoltării cancerului. 

2. Relaxarea

Deși nu este primul lucru la care să ne gândim când vine vorba de piele, stresul are o influență negativă. Studiile  au arătat că diverse probleme ale pielii sunt legate de acesta, precum apariția coșurilor dar și diferitele erupții cutanate, mâncărimi, transpirație în exces, căderea părului. Așadar, sunt recomandate activitățile care ne ajută să ne relaxăm, precum plimbările în natură, exercițiile fizice, yoga, întâlnirile cu prietenii. 

3. Hidratarea

Știm cu toții că hidratarea este importantă pentru piele. Și nu doar prin diferitele creme, loțiuni, ci și prin consumul ridicat de lichide, mai ales al apei. În caz contrar, pielea se usucă, crapă, provoacă dureri și chiar iritații. În timpul zilelelor călduroase de vară sunt indicate dușurile scurte și dese. Însă băile lungi sunt contraindicate deoarece distrug bariera naturală a pielii. Este recomandată apa cladă, nu cea fierbinte, iar gelurile de duș să fie cât mai naturale. De asemenea, sunt preferate diferitele uleiuri naturale în locul cremelor care au în componență substanțe chimice. 

4. Somnul

Odihna suficientă este necesară pentru menținerea elasticității pielei. Privarea de somn poate duce la diabet, obezitate, scăderea imunității organismului. Somnul ne ajută să ne menținem greutatea optimă, favorizează regenerea pielii și stimulează producția de colagen.

5. Fumatul

Are influență negativă asupra pielii deoarece contribuie la îngustrarea vaselor de sânge din stratul exterior, reducând astfel fluxul sangvin și oxigenul. Reduce și producția de colagen, o însăprește, creând un aspect neplăcut și bolnăvicios.

6. Produse chimice

Atenție la produsele chimice, indiferent că este vorba de creme, loțiuni, ori soluții de curățenie. Anumite substanțe pot provoca intoxicații, alergii, roșeață, eczeme. Aceste nu sunt doar neplăcute dar și periculoase. Se tratează greu, este nevoie de diete și tratamente îndelungate iar sensibilitatea poate să persiste luni și chiar ani. 

7. Soarele 

Razele soarelui sunt novice pentru piele. Cu toate că ne place marea, iar pielea bronzată ni se pare mai sexy, expunerea la soare, mai ales la orele de  vârf, este total nerecomandată. Arsurile pot fi grave, în plus căldura provoacă uscarea pielii, crăparea ei și chiar arsuri. Mai mult, broonzul îmbătrânește în timp, ridurile apar mai devreme. Totodată, este favorizată apariția melanomului, cea mai agresivă formă de cancer al pielii. Soarele duce ela apariția și înmulțirea  alunițelor, iar unele dintre acestea, în timp, pot suferi transformări fatale. Așa încât, cel mai bine este să ne îmbrăcăm cu haine lejere, în culori deschise și din fibre naturale. Și să nu stăm la plajă în mijlocul zilei, poate chiar numai sub umbrelă, și să folosim loțiunile cu protecție UV.

8. Aer uscat

Aerul uscat din interior afectează nu doar respirația ci și sănătatea și aspectul pielii, astfel că este bine să folosim un umidificator ori vaporizator în fiecare cameră. O soluție la îndemână ar fi așezarea pe caloriferele calde din timpul iernii câte un vas cu apă. 

 

Subiecte în articol: piele
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri