Locuitorii din districtul Minhang - un cartier mai mare decât capitala României - vor fi închiși din nou în case, pentru testarea în masă, în încercarea autorităților de a controla riscurile de transmitere a COVID-19. Oficialii chinezi au anunțat că „blocajul va fi ridicat după ce vor fi analizate probele”, însă măsura creează temeri că restricțiile drastice vor fi reinstituite, dacă vor fi depistate persoane infectate.
Începând de ieri, unele zone din metropola chineză Shanghai au început să impună noi măsuri de izolare, după ce miercuri au fost raportate patru noi cazuri simptomatice confirmate de COVID-19, toate în zone aflate deja în carantină.
Cartier de aproape 3 milioane de oameni, blocat
Alte nouă cazuri noi au fost anunțate ieri, însă niciunul dintre ele nu a fost în districtul Minhang - un cartier din partea de sud-vest a orașului, care, sâmbătă dimineața, va fi plasat sub „administrare închisă” pentru a se efectua o acțiune de testare COVID-19 în masă. Aceasta este, practic, prima restricție majoră din Shanghai de la începutul lunii iunie, când centrul comercial al Chinei a ieșit dintr-un lockdown draconic, care a durat nu mai puțin de două luni.
Toți cei 2,7 milioane de locuitorii din Minhang vor fi testați anti-COVID, au anunțat autoritățile. „Blocajul va fi ridicat după ce vor fi analizate probele”, au adăugat oficialii chinezi, citați de scrie The Guardian, însă nu au fost precizate o oră și o dată anume. Mai mult, în declarația autorităților nu se precizează ce măsuri ar putea fi impuse în cazul în care locuitorii districtului sunt depistați pozitiv.
Conform politicii „zero-COVID” a Chinei, toate cazurile pozitive și contactele apropiate ale acestora sunt izolate, iar deseori întreaga clădire sau comunitatea în care locuiesc cei infectați sunt puse în carantină.
Prin urmare, deși planul este de a sigila acest cartier doar pe perioada testării, în realitate locuitorii se confruntă cu riscul de a fi izolați în casele lor pentru cel puțin încă două săptămâni, dacă sunt descoperite infecții COVID-19.
Baricadați cu garduri
Îngrijorarea oamenilor este mai mult decât îndreptățită, având în vedere că alte două cartiere centrale din Shanghai - Jing'an și Xuhui - au fost băgate deja în carantină, deși în rândul locuitorilor au fost găsite doar contacte apropiate unor persoane infectate, dar fără cazuri confirmate, potrivit Bloomberg.
În unele din aceste zone, oamenilor li se interzice să iasă din case și sunt supuși zilnic unui test COVID, iar în altele vor fi plasați în carantină timp de șapte zile, urmate de încă o săptămână de monitorizare a sănătății la domiciliu.
Garduri verzi și panouri roșii au apărut în ultima săptămână pe străzi din apropierea cartierului Xuhui din Shanghai, blocând rezidenții înăuntru și declanșând o nouă furie publică, scrie și Reuters.
Considerat motorul economic al Chinei, alături de orașele Shenzhen și Guangzhou, Shanghai a început să se dezvolte de la începutul anilor ’90, iar astăzi este cunoscut drept „Perla Orientului”, fiind orașul cel mai bine dezvoltat la capitolul viață socială, entertainment, sănătate și educație.
Shanghai, un oraș de circa 26 de milioane de oameni, are un total de 16 districte, iar în acest weekend vor fi făcute testări în masă în șapte dintre acestea.
Și autoritățile din Chaoyang, cel mai populat cartier al Beijingului, care are peste 3 milioane de locuitori, au dispus, ieri, închiderea tuturor locurilor de divertisment și a internet cafe-urilor.
Oficialii chinezi cred că virusul e adus de vânt din Coreea de Nord
Un alt mare oraș din China, care a stat în lockdown mai bine de o lună, se confruntă acum cu o creștere a numărului de infectări COVID-19. Este vorba despre Dandong, cel mai mare oraș chinez de la granița cu Coreea de Nord.
În ciuda faptului că cei aproximativ 2,2 milioane de locuitori au fost blocați în case de la sfârșitul lunii aprilie, autoritățile au raportat în ultimele zile alte cazuri noi. Majoritatea persoanelor infectate găsite în comunitate în ultima săptămână nu au fost în afara locuințelor lor timp de cel puțin patru zile înainte de diagnosticare, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din oraș.
Oficialii din Dandong spun că nu își pot da seama de unde vin noile infecții persistente cu SARS-CoV-2 și suspectează că vântul aduce virusul din țara vecină, potrivit publicației Bloomberg. Astfel că autoritățile le-au cerut locuitorilor care stau în apropierea râului Yalu, aflat în zona de graniță dintre cele două țări, să-și închidă ferestrele în zilele cu vânt. Cu toate acestea experții spun că răspândirea virusului prin aer pe distanțe lungi - lățimea râului fiind de aproape un kilometru - este foarte puțin probabilă.
Pe rețelele de socializare chineze au existat speculații legate de activitățile de contrabandă de la graniță, care ar putea fi de vină pentru infectările COVID-19 persistente.
Coreea de Nord a raportat miercuri peste 54.000 de cazuri de „febră”, potrivit agenției centrale de știri oficiale coreene, citată în mass-media internaționale.