Au fost luați în considerare mai mulți factori, inclusiv ETA (Electronic Travel Authorisation). Acest top a fost creat de VisaGuide.World. Lista s-ar putea modifica, pe măsură ce țările Schengen, de exemplu, introduc noi schimbări.
Sunt evaluate 199 de țări și teritorii, în funcție de accesul fără viză, vizele electronice și mobilitatea globală.
Cel mai puternic pașaport din lume
Singapore are cel mai puternic pașaport din lume. VisaGuide.World susține că Singapore are cel mai puternic pașaport din lume, cu un scor de 91.27 din 100, în decembrie 2024. Singapore se numără și printre cele mai bogate orașe-stat din lume.
Și cetățenii statelor UE, printre care și România, au multă liberate de mișcare.
Înainte de Singapore, Spania s-a aflat pe primul loc. Din decembrie 2024, pe locul secund se află Finlanda. Această țară a avansat de pe locul 13 în 2023, și a pornit de pe poziția 7 la începutul anului.
Finlanda ocupă astfel cea de-a 2-a poziție, cu un scor de 90.88. Este urmată de Spania, cu un scor de 90.87, Danemarca și Italia, cu scoruri de 90.63, respectiv 90.58. Țările din Europa ocupă mai multe poziții în top 20. Japonia se află pe locul 8, după ce a urcat de pe locul 15 anul trecut. Malta, Franța, Austria și Ungaria se află în top 10.
Cel mai puternic pașaport din Europa
Finlanda a reușit să devanseze Spania pentru că cetățenii acestei țări pot călători în mai multe țări fără vză– 45 în comparație cu 43. Toate țările europene din top 20 au un număr mare de sttate în care pot călători fără pașaport, spre deosebire de Japonia și Singapore.
Această libertate se datorează UE și zonei Schengen, în care cetățenii UE se pot mișca liber.
În topul global creat de Visa, România ocupă poziția 39. Românii pot călători în 111 țări fără viză, cu un scor de 86.47. Se află în urma Marii Britanii și înainte de Monaco.
Spaniolii au avut o scădere pentru țările în care pot călători fără viză. De la 160 de țări, la doar 107. Cetățenii din Singapore puteau, în trecut, să călătorească în 164 de țări fără viză. Acum pot face acest lucru în 160 de țări. Indexul nu explică exact această diferență, dar au avut loc numeroase schimbări diplomatice și legislative în diferite teritorii din lume, potrivit useit.ro.