Legea dării în plată va fi discutată de deputaţi astăzi sau cel târziu mâine. Guvernul nu vrea ca actul normativ să treacă de Camera Deputaţilor, for decizional, în forma actuală şi a trimis Camerei un punct de vedere în care precizează că susţine legea doar sub rezerva însuşirii observaţiilor pe care le-a transmis. Executivul doreşte ca această lege să se aplice numai unor cazuri sociale care să fie definite clar, să existe nişte criterii, inclusiv să se impună un prag maximal pentru valoarea creditului sau a unui grad de îndatorare minim.
Exclusiv pentru locuințe
O altă solicitare este ca legea să se aplice numai pentru imo-bile cu destinaţie de locuinţe, excluzând terenurile şi clădirile comerciale, şi numai celor au cumpărat o locuinţă pentru a sta în ea şi nu, de exemplu, pentru a o închiria. Programul „Prima Casă” să fie exclus de la prevederile actului normativ. Executivul mai spune că băncile, care au acţionari străini, ar putea da în judecată statul din cauza pierderilor suferite şi asta ar genera consecinţe negative asupra stabilităţii finanţelor publice.
Executivul se ia după BNR
Pe de altă parte, iniţiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, i-a cerut lui Dacian Cioloş, prin intermediul unei scrisori deschise, să oprească „minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva Legii dării în plată”. Acesta spune că în punctul de vedere pe care l-a trimis Camerei Deputaţilor, Guvernul preia, aproape cuvânt cu cuvânt, atacurile mediului bancar la adresa acestei legi. „În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei”, se arată în scrisoarea semnată de parlamentarul Zamfir