Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sindicatele din educaţie spun că o parte din prevederile acordului semnat în noiembrie cu Guvernul sunt încălcate

Sindicatele din educaţie spun că o parte din prevederile acordului semnat în noiembrie cu Guvernul sunt încălcate

Sindicatele din educaţie susţin, într-o scrisoare deschisă adresată, joi, premierului Viorica Dăncilă, că o parte dintre prevederile acordului încheiat între organizaţiile sindicale din sector şi Guvern la finele lunii noiembrie 2018 sunt încălcate şi solicită de urgenţă discuţii pe acest subiect.

Semnatarii scrisorii - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" - subliniază că una dintre prevederile nerespectate se găseşte la punctul 5 al acordului, prin care Guvernul s-a angajat că, de la 1 septembrie 2019, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte drepturi salariate care se cuvin personalului din învăţământ se calculează în raport cu salariul de bază în plată.

"Mai mult, de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit ca majorarea cu 10% a salariului de bază pentru personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, gradaţia de merit, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învăţământul special şi majorarea cu 7-20% a salariului de bază pentru predare simultană să se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată. Având în vedere prevederile art. 34 alin. (2) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, este evident faptul că nu se respectă pct. 5 al acordului", precizează sindicatele în comunicat.

În acelaşi timp, cele trei organizaţii sindicale aduc în discuţie şi nerespectarea punctului 6 din documentul parafat pe data de 29 noiembrie 2018. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit să se coreleze salariile de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare, dar, "în condiţiile în care OUG nr. 114/2018 nu modifică Legea nr. 153/2017 în sensul corelării salariilor de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare, este evidentă încălcarea pct. 6 din acord".

Potrivit sursei citate, sindicatele din educaţie avertizează asupra încălcării prevederilor de la punctul 7, litera h, a acordului referitoare la acordarea cadrelor didactice, de la 1 septembrie 2019, a şase salarii medii brute pe economie la momentul pensionării, precum şi a celor menţionate la punctul punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31 ianuarie 2019, sumele rezultate din sentinţele judecătoreşti definitive până la data de 31 decembrie 2018.

"Din discuţiile purtate în ultimele zile cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor Publice, rezultă că sentinţele judecătoreşti nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a Acordului. În aceste condiţii, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ vă solicită să dispuneţi ca, în regim de urgenţă, să aibă loc o discuţie la care să participe semnatarii acestui acord. Vă reamintim faptul că, în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării acordului, domnia voastră v-aţi angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite", se notează în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

La finele lunii noiembrie 2018, în şedinţa de Guvern de la Alba Iulia, a fost adoptat prin Memorandum un acord cu Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angaja să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, "în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare".

Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii sindicatelor din învăţământ: Anton Hadâr - preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Simion Hăncescu - preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi Marius Nistor - preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Documentul prevede, printre altele: creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparativ cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB; devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022 până la data de 1 septembrie 2020; acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice; acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei, pentru personalul didactic din mediul rural; acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe; acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural; cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie; crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/finaliza proiecte de investiţii; construirea a cel puţin 1.000 de grădiniţe cu program sportiv. AGERPRES

Subiecte în articol: sindicate educaţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri