Ministerul Sănătății din Uzbekistan a anunțat că cel puțin 18 copii din această țară au murit după ce au consumat siropul Doc-1 Max, fabricat de compania indiană Marion Biotech, potrivit Sky News. În replică, producătorul a oprit producția.
Siropul conținea o substanță toxică, etilenglicol, și a fost administrat în cantități mai mari decât doza standard desemnată pentru copii, fie de către părinți, care l-au confundat cu un remediu antirăceală, fie la sfatul farmaciștilor, a explicat ministerul din Uzbekistan.
Șapte angajați au fost concediați de ministerul uzbek în urma unei anchete, iar „măsuri disciplinare" au fost luate împotriva unor specialiști. Tabletele și siropurile Doc-1 Max au fost retrase din toate farmaciile, a adăugat ministerul.
Autoritatea indiană de reglementare a medicamentelor a declarat că a inspectat unitatea de producție a Marion Biotech și că au fost trimise mostre de sirop pentru testare.
Incidentul din Uzbekistan vine după ce moartea a 70 de copii din Gambia a fost legată de siropurile pentru tuse și răceală fabricate de Maiden Pharmaceuticals Ltd., cu sediul în New Delhi. Testele efectuate de OMS au constatat că produsele conțineau cantități „inacceptabil de mari" din două substanțe cunoscute ca fiind toxice. Cu toate acestea, guvernul indian și compania farmaceutică au negat acuzațiile privind legătura dintre sirop și decese.
Indonezia a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de decese posibil legate de siropul de tuse, ceea ce a determinat guvernul să retragă de pe piață toate medicamentele lichide. Cel puțin 199 de persoane, dintre care mulți copii mici, au murit în Indonezia ca urmare a leziunilor renale acute începând cu luna august. Familiile au cerut despăgubiri și guvernul a lansat o anchetă.