Jurnalul.ro Ştiri Politică Soarta lui Liviu Dragnea, decisă după 10 decembrie

Soarta lui Liviu Dragnea, decisă după 10 decembrie

de Ion Alexandru    |   

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a amânat din proprie inițiativă ocazia de a părăsi penitenciarul până la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Dragnea, care a formulat o contestație în anulare a condamnării primite de 3 ani și jumătate de închisoare, a cerut, ieri, Înaltei Curți de Casație și Justiție, un nou termen, pentru a-și angaja un apărător și pentru a-și pregăti mai bine apărarea. Instanța supremeă a încuviințat cererea și a stabilit data de 10 decembrie pentru a lua în discuție această speță.

 

Practic, Liviu Dragnea nu și-a petrecut decât cinci minute în fața completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. A așteptat să vină rândul dosarului, a zâmbit și a solicitat acordarea unui nou termen. De remarcat este faptul că, deși ceilalți doi inculpați condamnați în dosarul “Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”, Floarea Alesu și Olguța Ștefu, care au formulat, la rândul lor, contestații în anulare împotriva sentinței din data de 27 mai 2019, erau reprezentați de avocați aleși, instanța a decis să-i admită solicitarea lui Liviu Dragnea.

Fostul lider al PSD a formulat singur contestația în anulare, pe care a expediat-o la Înalta Curte de Casație și Justiție prin intermediul Poștei, după ce a avut unele divergențe cu apărătorii săi aleși. În fapt, atât Dragnea, cât și celelalte două persoane din dosar au cerut anularea sentinței de condamnare, deoarece completul care a pronunțat soluția definitivă a fost alcătuit în baza unei hotărâri a CSM și a două hotărâri ale Colegiului de Conducere al ÎCCJ care nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, neavând, astfel, valoare juridică și, în consecință, atât completul, cât și sentințele pronunțate fiind lovite de nulitate absolută.

Se acuză și incompatibilitatea unor judecători

Un alt aspect pe care îl ridică avocații colegilor de contestație în anulare ai lui Liviu Dragnea se referă la incompatibilitatea unora dintre membrii completului de judecată de 5 care au făcut parte și din componența completurilor de judecată de 3 judecători, care au soluționat, pe fond, cauze de corupție, în condițiile în care nici aceste completuri nu au fost constitute conform legii. Judecători care, ulterior, s-au pronunțat împotriva admiterii unor excepții de nelegalitate a compunerii acestor completuri pe aceste considerente.

La termenul din 10 decembrie, în cazul în care contestația în anulare va fi declarată admisibilă de principiu, condamnarea lui Liviu Dragnea urmează să fie suspendată, iar fostul lider social-democrat să fie pus în libertate. Așa s-a întâmplat, la sfâșitul anului trecut și la începutul acestui an, în mai multe dosare atacate cu contestație în anulare, după ce CCR a emis Decizia prin care a constatat că ÎCCJ a încălcat legea cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri