Jurnalul.ro Cultură Teatru Spectacolul „Perfect compus” în turneul național „Manifest pentru dialog”

Spectacolul „Perfect compus” în turneul național „Manifest pentru dialog”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Alexandra Badea, regizoare și dramaturg de origine română, stabilită în Franța, va participa miercuri, 6 februarie 2019, la spectacolul „Perfect compus” prezentat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu la Teatrul Teatrul German de Stat Timișoara. Spectacolul „Perfect compus”, scris și regizat de  Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței, laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică și Cavaler al Artelor și Literelor în Franța, va fi prezentat în șapte orașe mari din România în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”. Spectacolul va fi urmat de o sesiune de discuții cu publicul la care vor participa actorii din distribuție și regizoarea.

Turneul național „Manifest pentru dialog” a debutat luni, 4 februarie 2019 la Arad și va continua până în data 21 februarie 2019, în șapte orașe mari din România: Arad (4 februarie), Timișoara (6 februarie), București (13 februarie), Galați (15 februarie), Brăila (16 februarie), Râmnicu Vâlcea (20 februarie) și Sibiu (21 februarie).

„Perfect compus” este primul spectacol montat de Alexandra Badea în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.

Născută în anul 1980 în România, în prezent stabilită în Franța, Alexandra Badea este scriitoare, dramaturg și regizoare de teatru și de film. A scris peste cincisprezece piese de teatru, două romane și mai multe scenarii de film. Este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, specializarea regie de teatru, și a unui program de master în Studii Teatrale la Sorbona. Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura L'Arche, Paris, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții.

Spectacolul „Perfect compus” este produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire și, mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat”, explică Alexandra Badea.

Spectacolul a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018 fiind primul text al autoarei scris în limba română și îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorul de Ana Ienașcu iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

 

„Manifest pentru dialog” este un proiect unic în peisajul teatral românesc, susținut de BRD Groupe Société Générale și realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Proiectul a debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.

 

Departamentul de Artă Teatrală Sibiu, una dintre cele mai active școli de teatru din România.

Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost înființat în anul 1997, când a debutat și parteneriatul activ dintre comunitatea artistică și cea universitară. Încă de atunci, colaborarea dintre cele două comunități a dus la crearea unui context pozitiv pentru toate părțile implicate în fenomenul teatral sibian, dar mai ales pentru studenții departamentului. Prin Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a devenit un partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și al Bursei de Spectacole – o importantă platformă pentru dialog artistic.

Cele trei specializări ale Departamentului de Artă Teatrală (Actorie, Teatrologie – Management Cultural și Coregrafie) au un rol foarte important în comunitatea academică sibiană, principiul fundamental al activităților didactice și de creație artistică fiind interacțiunea directă a studenților celor două linii de studiu, sub coordonarea cadrelor didactice. În acest context, proiectele inițiate și dezvoltate de către studenții-actori beneficiază de sprijinul calificat al teatrologilor și al managerilor culturali. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local și internațional în Studioul de Teatru al Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).

Studenții Departamentului de Artă Teatrală se bucură de șansa unică de a colabora cu unii dintre cei mai importanți specialiști în artele spectacolului și management cultural din România, dar și din lume: Silviu Purcărete, George Banu, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Catherine Naugrette, Spencer Golub, Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Radu etc. De asemenea, studenții noștri joacă și produc spectacole care au participat și au fost distinse cu premii la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru studențesc din Europa și din lume: Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia (Cel mai bun spectacol la Festivalul Istropolitana, în 2012), Visul unei nopți de vară, Privește înapoi cu mânie, Balul burlacilor, Aforisme pentru un actor tânăr, Profesorul de franceză, Romeo și Julieta (Festivalul Internațional Shakespeare, Essen, 2013; Festivalul Teatralny Kufar, Minsk, 2014 și Festivalul Riverside Left din Moscova, 2015), Omul cel bun din Sîciuan, ZBANG – A Musical ABBA Fantasy, Antisocial, Iubirea la oameni.  

 

Subiecte în articol: Perfect compus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri