Am scris de nenumărate ori de ce România e un stat social și asta nu doar pentru că așa scrie în Constituție, ci și fiindcă românii au avut mereu nevoie de un tătuc care să le arate calea. Românii nu au mai avut un conducător unic, dar au apărut niște membri ai unei oligarhii cu origine sănătoasă cu cunoștințe aproximative și responsabilitate aproape zero care s-au erijat în rolul de călăuza a poporului. Iar cea mai mare problemă e că ei n-au făcut decât să le cultive mentalitatea de slugă, obediența de care conaționalii noștri nu scapă nici chiar atunci când emigrează în Occident.
Ca să rezum, după anii de comunism nu ne-am îndepărtat prea mult de el în perioada care a urmat, iar ca să nu ne mai învârtim în jurul cozii, să abandonăm definitiv tarele economiei centralizate, e necesar ca în locul mentalității de slugă să fie cultivată inițiativa privată.
De asemenea, în paralel cu aceasta, este nevoie de o dezvoltare a nivelului de conștiință și în acest context e greu de știut de ce-i ignorată educația.
Soluția pentru ca România să iasă din cercul vicios pe care nu a reușit să-l spargă perioada postcomunistă este, așadar, ca alături de spiritul antreprenorial să evolueze și educația la tineri. Dar, total surprinzător, într-un veritabil exercițiu sinucigaș ce a mai rămas din presă duce lucrurile în direcția opusă. Politicul și marketingul pledează pentru întărirea rolului statului și implicit iau poziție împotriva economiei de piață, deci descurajează spiritul antreprenorial și “arbitrează” lipsa de educație.
Pentru a detalia un pic mai mult, când discut de stimularea inițiativei private mă gândesc la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, însă și a unor produse de mai mare complexitate, care să arate că România chiar merge în direcția economiei de piață, asta fiindcă educația nu se poate face în lipsa unor instrumente, e teorie pură. Dar, din păcate, nu în acea parte merg lucrurile și noi tot în socialism rămânem.