Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştabii din MAI îşi trag sediu de 5 stele, la ţară, Dumnezeu cu mila

Ştabii din MAI îşi trag sediu de 5 stele, la ţară, Dumnezeu cu mila

de Adrian Stoica    |   

În timp ce multe posturi de Poliţie din România, în special de la ţară, arată ca vai de lume, şefii de la Interne vor să-şi modernizeze sediul central din Piaţa Revoluţiei. Pentru aceasta vor fi investiţi nu mai puţin de 70 de milioane de euro. Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului a fost adoptată încă din 2018, dar abia acum au fost alocate şi fonduri necesare. Practic, top managementul din MAI va avea la dispoziţie un sediu de 5 stele, în timp ce multe posturi de poliție din zona rurală vor rămâne în continuare fără apă curentă, cu toaletele în curte sau cu tavanele şi acoperişurile care stau să cadă. 

 

În cadrul proiectului se va efectua “reabilitarea termică a imobilului prin termosistem pe interior a fațadelor cu valoare istorică și pe exterior a fațadelor din curțile interioare. De asemenea, vor fi adăugate echipamente pentru surse de energie regenerabilă și vor fi modernizate sistemele de instalații pentru a eficientiza consumul de energie. În plus, vor fi realizate lucrări de consolidare ale structurii de rezistență a imobilului, de modernizare a spațiilor, recondiționare a unor finisaje interioare ale pereților și pardoselilor, înlocuire de finisaje ale pardoselilor, pereților și tavanelor, înlocuire tâmplării interioare (uși și ferestre)”. Durata de realizare a proiectului va fi de 48 de luni.

 

Posturi rurale aşteaptă de 30 de ani reabilitarea

 

Cu banii investiţi în acest proiect, bani proveniţi din fonduri europene, ar fi putut fi renovate aproximativ 800-1.000 posturi de poliție, susţineau reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Europeni-Europol. “În urma auditului energetic efectuat asupra imobilului, construit în anul 1940, a reieșit necesitatea renovării prin termoizolare și etanșare, ceea ce va conduce la reducerea consumului de energie și asigurarea unui confort sporit pentru personalul MAI”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne din 2018, care însă a reuşit să-i înfurie pe poliţiştii care activează în zona rurală, cei mai mulţi dintre ei fiind obligaţi să-şi desfăşoare activitatea în condiţii improprii. Ultimele investiţii masive în sediile Poliţiei din zona rurală s-au făcut înainte de 1989, ocazie cu care multe dintre ele au fost reconstruite din temelii.

 

În zona rurală avem circa 2.000 de posturi de poliţie şi toate au nevoie de reabilitări şi de avize sanitare pentru că nu au. De 30 de ani nu s-a mai făcut  o acţiune de reabilitare a acestor posturi.

 

Dumitru Coarnă,  președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri