Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul a uitat în butoaie o avere de 1,2 miliarde de euro

Statul a uitat în butoaie o avere de 1,2 miliarde de euro

de Adrian Stoica    |   

De la declararea falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au trecut mai bine de zece lui, dar autorităţile nu au reuşit încă să înfiinţeze o unitate de management care să gestioneze stocul de peste 1.000 de tone de apă grea. În lipsa acesteia, stocul este gestionat acum de către lichidatorul judiciar al regiei, firma Euro Insol, şi de către cei 94 de salariaţi pe care îi mai are acum uzina de apă grea Romag Prod din cei 1.400 pe care îi avea înainte de intrarea în insolvenţă. Stocul de apă grea existent este suficient pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi pentru completarea cantităţilor la toate cele patru grupuri pentru o perioadă de 30 de ani.

 

Suma anuală necesară pentru păstrarea apei grele în parametrii fizico-chimici optimi timp de 30 de ani se ridică la circa două milioane de euro, după cum ne-a declarat Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol. Nu este o sumă mică, dar ea ar salva de la deteriorare o avere estimată la 1,2 miliarde de euro. Ce înseamnă mentenanţa apei grele ne putem da seama gândindu-ne că dacă parametrii ei variază cu maximum 0,1 %, aceasta iese din parametrii de utilizare în reactoarele nucleare. Pentru înfiinţarea unităţii de management a fost avizat în martie 2015 un memorandum, dar de atunci discuţiile s-au împotmolit la Ministerul Finanţelor.

 

„ Unitatea de management a apei grele ar fi trebuit înfiinţată imediat după ce RAAN a intrat în insolvenţă. Ea a trecut de la insolvenţă la faliment şi unitatea tot nu s-a constituit. Ministerul Energiei, Ministerul de Interne şi cel de Finanţe ar fi trebuit să facă mai mult pentru a grăbi înfiinţarea ei, dar lucrurile au trenat în mod inexplicabil, în ciuda demersurilor pe care noi le-am făcut pentru a mişca lucrurile”, ne-a declarat Ion Pisc, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Energetice.

 

Mentenanţă pe banii creditorilor

În acest moment, veniturile RAAN sunt ca şi inexistente. Singura sursă de bani este unitatea de producere a energiei termice (Romag Termo) prin intermediul căreia se asigură energia termică pentru oraşul Drobeta-Turnu Severin. Pe de altă parte, creditorii unităţii aşteaptă să-şi recupereze banii şi în niciun caz nu sunt de acord ca şi puţinii bani care intră să se ducă pe întreţinerea apei grele.

 

Acum există pregătit un protocol, care a fost semnat deja de către Ministerul Energiei şi de Ministerul de Interne. Cei de la Ministerul Finanţelor, care ar trebui să identifice şi sursa de finanţare care să permită asigurarea mentenanţei stocului, întârzie să facă acest lucru, potrivit lui Remus Borza. După parafarea lui, ar urma să fie stabilite procedurile de predare a apei grele, inclusiv a instalaţiilor aferente necesare gestionării apei grele în condiţii optime de calitate.

 

Statul trebuie să preia şi instalaţiile

Cu ajutorul acestor instalaţii specifice apa grea este recirculată periodic pentru a-şi păstra proprietăţile, iar fără preluarea lor de către statul român acestea vor ajunge în cel mai scurt timp la fier vechi, alături de alte active ale regiei, punându-se astfel în pericol şi stocul de apă grea. În prezent, contractul de depozitare în custodie a cantităţilor de apă grea achiziţionate la rezerva de stat încheiat între Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) şi RAAN se precizează obligaţia regiei de a depozita şi menţine cu titlu gratuit cantităţile de apă grea din rezerva de stat aflate în custodie. Pe lângă rezerva de stat, în custodia regiei se mai află şi cantitatea de apă grea care a fost cumpărată şi plătită de către centrala atomoelectrică de la Cernavodă.

 

RAAN a produs 2,8 milioane de kilograme

Potrivit planului de reorganizare a RAAN, aprobat după intrarea sa în insolvenţă în septembrie 2013, compania a produs peste 2,8 milioane de kilograme de apă grea destinată reactoarele centralei din Cernavodă. Din total, aproape 900.000 kilograme sunt destinate viitoarelor reactoare 3 şi 4, această cantitate fiind păstrată în custodia ANRSPS. RAAN a produs şi livrat deja peste un 1,1 milioane de kilograme de apă grea pentru reactoarele 1 şi 2, aflate în funcţiune din 1996, respectiv 2007. La sfârşitul lunii iunie a anului 2015, Ministerul Economiei a decis sistarea achiziţiilor. Ulterior, fabricarea apei grele a fost oprită la sfârşitul lunii august, iar începând cu data de 1 octombrie 2015 a fost trimis în şomaj peste 80% din personalul uzinei.

 

Problema stocului de apă grea este una dintre bombele aflate în curtea Ministerului Energiei. RAAN cheltuieşte acum lunar circa 1,2 milioane de lei, din surse proprii, pentru păstrarea în condiţii optime a stocului de apă grea. Aceşti bani se cheltuie în detrimentul creditorilor şi a statului român care are de recuperat bani Remus Borza, reprezentantul firmei de insolvenţă Euro Insol.

 

Uzina Romag Prod era cel mai mare producător de apă grea din lume, România fiind singura ţară din Europa care a dezvoltat o filieră nucleară de tip CANDU. Ea mai producea apă superuşoară, azot lichefiat, aer instrumental, apă demineralizată, apă distilată şi apă industrială.

 

180 de tone de apă grea era capacitatea de producţie anuală a Romag Prod

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri