Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul-patron este dator la stat cu 268 milioane de euro

Statul-patron este dator la stat cu 268 milioane de euro

de Roana Rotaru    |   

Cele mai datornice companii publice au reuşit să acumuleze împreună restanţe la bugetul de stat de peste 268 milioane de euro anul trecut, aproape cât bugetul Timişoarei, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Multe dintre aceste companii au ajuns în respectiva situaţie pentru că acţionarul majoritar, adică statul român, a preferat să sacrifice performanţele acestor unităţi pentru a face protecţie socială.

Cel mai mare datornic a fost Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din ţară, o societate cu circa 4.800 de salariaţi, care a ajuns la datorii de 102 milioane de euro anul trecut. Din banii aceştia, statul ar fi putut construi 20 de spitale orăşeneşti cu peste 100 de paturi.

Pe locul 2 în topul datornicilor este producătorul de energie electrică Electrocentrale Constanţa cu datorii la bugetul de stat de 47 milioane de euro, bani din care s-ar fi putut construi 8 km de autostradă. În 2017, Electrocentrale Constanţa avea datorii de două ori mai mari decât cifra de afaceri înregistrată.

Locul 3 în top este ocupat de Societatea Naţională a Cărbunelui din Ploieşti, judeţul Parhova, societate aflată în faliment, cu datorii de 26 de milioane de euro, o sumă de şase ori mai mare decât nota de plată pentru Zilele Bucureştiului în 2018.

„Multe din aceste companii de stat cu datorii de milioane de euro şi-au dat salarii mari fără să plătescă asigurări sociale şi concurează neloial cu toţi ceilalţi care plătesc asigurări sociale. Îşi  permit să dea salarii mari tocmai pentru că nu îşi plătesc taxele. Dacă vă uitaţi, nu numai la asigurările sociale au datorii. Au datorii şi la TVA, şi la alte impozite. La toate taxele. Nu le trage nimeni la răspundere pentru că sunt o sursă de voturi. Sunt surse de finanţare a diverselor campanii electorale”, Adrian Benţa, consultant fiscal

Pe locul 4 se află Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cu sediul în Bucureşti, care a acumulat datorii la bugetul de stat de 21 milioane de euro. Din aceşti bani s-ar fi putut reabilita termic aproape 4.000 de locuinţe din Capitală.

Locul 5 în top este ocupat de RADET Bucureşti, compania care încălzeşte locuinţele bucureştenilor, şi care a acumulat datorii de 14 milioane de euro la bugetul de stat anul trecut. Din aceşti bani, statul ar fi putut cumpăra 23 de autobuze electrice.

Topul este continuat de societatea de Reparaţii Locomotive C.F.R. SCRL Braşov, Societatea de Transport Public Timişoara, ambele cu datorii de peste 13 milioane de euro. Ultimele poziţii din topul datornicilor sunt ocupate de Termoelectrica, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, precum şi de fabrica metalurgică Metrom, filială a societăţii Romarm, cu datorii cuprinse între 10 şi 12 milioane de euro.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri