Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: 7 din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte de-a lungul vieții

Studiu: 7 din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte de-a lungul vieții

Pierderea unuia sau a mai multor dinți poate avea un impact semnificativ asupra aspectelor legate de nivelul calității vieții și interacțiunea socială a persoanelor. Studii internaționale arată că pacienții semnalează dificultăți de a mânca (78%), de a zâmbi sau a râde și sunt stânjeniți în contexte sociale (53%) .

Un studiu publicat de National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, a evaluat calitatea vieții pacienților înainte și după efectuarea unui implant. Calitatea vieții se referă la acele condiții care facilitează un trai bun, astfel încât o persoană să își poată desfășura activitățile cotidiene într-o stare fizică, mentală și socială favorabilă. Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului a arătat că după ce pacienții au beneficiat de un implant dentar, activitățile care presupun interacțiunea socială au fost puternic îmbunătățite: activități legate de locul de muncă (îmbunătățire de 100%), mersul la cumpărături sau întâlniri cu alte persoane (100%), comunicarea cu prieteni sau familie (95%), exercițiu fizic (93%). Dificultatea în momentul consumului de alimente a scăzut cu aproape 70% față de momentul pre-implant, iar îmbunătățirea la nivelul vorbirii a fost de 73%. De asemenea, 95% dintre pacienți au fost mai încrezători să zâmbească în public, fără a resimți disconfort.    

"Privind pe termen lung și punând în balanță calitatea vieții și sănătatea orală, implanturile dentare câștigă detașat orice comparație. Iar la nivelul evoluției tehnologice, în cazul implantologiei dentare tehnologia a evoluat într-un mod revoluționar. Vorbim în acest moment de implanturi care oferă rezultate spectaculoase și care au, unele dintre ele, garanție o viață întreagă, iar noi le-am introdus în premieră în România, în clinicile noastre. Tehnica modernă îi permite medicului efectuarea unei intervenții minim invazive și aproape deloc dureroase pentru pacient”, a declarat dr. Oana Taban, CEO & Fondator Dent Estet.  

Datele corespunzătoare țării noastre arată că 3 din 10 români și-au pierdut toți dinții naturali, de trei ori mai mult față de media europeană.

"Observăm, însă, că interesul românilor pentru tratamente digitale complexe este din ce în ce mai mare. Stomatologia digitală cunoaște o evoluție tot mai accelerată, crește numărul pacienților români care solicită tratamente complexe și planuri complexe de tratament. Tot mai multe tehnologii sunt introduse pe piață, care fac stomatologia mai ușoară, mai rapidă, mai performantă și mai plăcută pentru pacient”, a adăugat dr. Taban, care atrage însă atenţia asupra importanței alegerii unui implant de calitate și asupra riscurilor la care pacienții se supun atunci când aleg neinformat un furnizor sau o soluție de tratament.

"Lipsa unui singur dinte poate să afecteze semnificativ atât sănătatea orală, dar și sănătatea generală, precum și încrederea în sine a pacientului. De aceea, este important ca pacientul să aleagă în cunoștință de cauză specialistul în implantologie și să se informeze asupra materialelor pe care acesta le folosește, pentru a elimina riscurile și complicațiile ce pot apărea după efectuarea procedurii. Datorită tehnicilor moderne de tratament, ce permit montarea implantului dentar rapid, funcționalitatea lui este imediată”, spune dr. Alexandru Georgescu, medic primar implantologie dentară, Doctor în Științe Medicale. 

Fără existența unui program de prevenție foarte bine conturat, costurile cu tratamentele stomatologice sunt mari atât pentru pacient, dar și pentru sistemul de sănătate. Studii realizate în Statele Unite arată că în cazul copiilor care merg la stomatolog în scop preventiv de la vârsta de un an, costurile cu intervențiile ulterioare sunt cu 40% mai mici pe o perioadă de cinci ani comparativ cu cei care au prima vizită preventivă după vârsta de un an.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri